Zweden vecht voor zwakkere kroon

Hoe zwakker de euro, hoe harder sommige niet-eurolanden eraan moeten trekken om hun munt onder controle te houden. Een duidelijk voorbeeld is Zweden in haar strijd tegen een al te dure Zweedse kroon.

Rente voor het eerst onder nul

Op donderdag 12 februari nam de Zweedse Centrale Bank de historische stap om haar belangrijkste rentetarief te verlagen tot onder de nul procent. Nog niet eerder kwam het voor dat Zweden voor haar munt een dergelijke stap moest nemen. Banken die gebruik maken van leenfinanciering door de Centrale Bank, krijgen sinds die datum dus op hun leningen geld toe.

Angst voor deflatie

De belangrijkste reden om de rente te verlagen is om de opwaartse druk op de nationale munt te verminderen. Zweden heeft een goed draaiende economie met een sterke munt, terwijl de euro steeds zwakker wordt. De opwaartse druk op de Zweedse kroon bezorgt de autoriteiten hoofdbrekens, want die kan leiden tot prijsdeflatie die de economie op langere termijn kan aantasten. Wordt geleend geld gratis of krijgt de consument er zelfs nog wat bij, dan zal hopelijk de vraag naar producten verder aantrekken met prijsverhogingen als logisch gevolg. Over 2014 gemeten kwam de inflatie in Zweden uit op slechts 0,2 procent. Het streefcijfer van de Zweedse Centrale Bank ligt een heel stuk hoger, namelijk op 2 procent.

Onverwachts verder verlaagd

Op woensdag 18 maart verlaagde de Centrale Bank de negatieve rente nog wat verder. Dit kwam als een schok voor beleggers, waardoor de Zweedse kroon die dag flink daalde. Prima in de ogen van de Centrale Bank en ook goed voor de exportpositie van het land.
In mei leek het erop dat de maatregelen bleven werken. De consumentenprijzen stegen toen onverwacht met 0,10 procent. De vier grootste banken in Zweden gingen er vanuit dat de Centrale Bank daarom geen verdere maatregelen zou treffen in juli. Onverwacht gebeurde dit op donderdag 2 juli toch. Onder invloed van de Griekse schuldencrisis verlaagde de Centrale Bank de rente verder naar -0,35 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation