Zaken om op te letten op de huizenmarkt

Het kopen van een huis komt met een aantal plichten. Het is namelijk niet zo dat alles in handen van de verkopende partij hoeft te worden gegeven. Je hebt als koper ook een onderzoekplicht. Je moet dus onderzoeken of alle wensen en eisen die je hebt ook echt terug te vinden zijn in de woning. Dit is vooral belangrijk omdat bij eventuele problemen achteraf je kunt stellen dat jij je taak hebt gedaan. Zo kan je mogelijk voorkomen dat je de gebreken zelf moet herstellen.

De verkopende partij moet het melden

De huidige eigenaar van de woning weet natuurlijk waar de zwakke plekken zitten. Hoewel je dus op onderzoek uit moet gaan, mag het niet zo zijn dat de eigenaar het één en ander verzwijgt. Ook voor hem geldt dus een verplichting. In dit geval betreft het dan een meldingsplicht. Zo wordt onder andere gezorgd dat jouw onderzoek geen onmogelijke taak wordt.

De middenweg

Tussen het onderzoeken en het melden in zit ook nog een middenweg. Je kunt immers ook gewoon zaken vragen aan de verkoper. Hiermee kan je zorgen dat een aantal zaken zijn gegarandeerd. Al is het natuurlijk ook weer zo dat het niet de bedoeling is dat je het onmogelijke gaat eisen. Zorg dat je de boel op orde hebt laten maken en als iets niet klopt kan je hierop terugkomen. Je staat dan sterker.

Voorbeelden

Het onderzoeken en melden kan eigenlijk alles omvatten. Om je echter een klein beetje een idee te geven kun je aan de volgende voorbeelden denken. In de eerste plaats is er bijvoorbeeld de isolatie. Die moet goed op orde zijn met het oog op terugkerende kosten. Kijk ook installaties zoals de verwarmingsinstallatie goed na. Deze zijn erg teer en kunnen dus best gebreken bevatten. Door hier voldoende aandacht aan te besteden kom je niet in vervelende situaties na afloop terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation