Wederom lange griepepidemie

Hoewel op zijn retour, is de griepepidemie ook dit jaar langer onder ons dan gemiddeld. Onderzoeksinstituut Nivel liet dit weten in de wekelijkse rapportage.

Huisartsen die deelnemen aan dit onderzoek, zagen in hun praktijk op elke 100.000 patiënten er 62 binnenkomen met griepachtige symptomen. Deze ruime term moet gebruikt worden, omdat niet alle symptomen daadwerkelijk betekenen dat de patiënt besmet is met influenza. Je kutn dus griep hebben zonder dat je daadwerkelijk het influenza-virus in je lijf hebt.

We hebben nu al 13 weken 51 of meer patiënten per 100.000 (het criterium voor een epidemie) gezien in de praktijken van de artsen. Dat betekent dat ook deze epidemie langer van zich laat horen dan gemiddeld. Het gemiddelde ligt namelijk, gemeten over de afgelopen 2 decennia, op 9 weken. Het lijkt er wel sterk op dat de griepgolf op zijn retour is, want vorige week werden er per 100.000 bijna 20 minder patiënten met griepsymptomen gesingaleerd dan de week ervoor. Toen waren dat nog 106 gevallen per 100.000 patiënten.

Kun je iets tegen griep doen?

Niemand wil ziek worden, maar kun je de griep werkelijk voorkomen? Je kunt een griepprik halen. Deze geeft niet volledig uitsluitsel. Het virus kan namelijk in de tussentijd muteren. Toch is het aan te raden om deze prik te halen als je in de risicogroep zit. Let wel: ben je al besmet, dan heeft een vaccinatie geen zin meer.

Verder kun je met antivirale middelen de griep proberen te voorkomen of de ziekteduur te verkorten. Zo heb je bijvoorbeeld Tamiflu met de werkzame stof oseltamivir. Dit middel remt de activiteit van het virus, waardoor het niet verder groeit. Gebruikers melden gemiddeld een 25 to 30 procent kortere ziekteduur bij het nemen van Tamiflu.

Mocht iemand in je omgeving griep hebben, dan kan het helpen om met behulp van Tamiflu te voorkomen dat je griep krijgt. Hiervoor moet je wel op tijd beginnen met het middel te slikken. Lees voor de duidelijkheid meer over oseltamivir. Hier kun je Tamiflu kopen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation