Voor een keertje trots

Kan iedereen met oranje bloed in zijn aderen ooit trots zijn? Meestal niet. Meestal is het schaamte wat de klok slaat.

Bijvoorbeeld als een medelander weer eens schreeuwend in eigen taal een bestelling doet in Benidorm, in de veronderstelling dat volume de taalbarrière tussen een Nederlander en een Spanjaard doorbreekt. Nu echter is er wel een reden om trots te zijn. We zijn namelijk het minst zuinig rijdende volk. Wij. De centenneukers van de wereld. De mensen die briesend vooraan stonden toen er inflatie optrad als gevolg van de crisis, terwijl we er bijna het minst door getroffen werden.

Geweldig! Er is namelijk maar één conclusie: we zijn een sportief rijdend volk, ook al gaat het ten koste van onze portemonnee! Of we zijn te dom om het verband tussen hard rijden dus hoger benzineverbruik en hogere kosten te begrijpen. Maar laten we positief blijven: we zijn een sportief rijdend volk, ook al gaat het ten koste van onze portemonnee! En de overheid maar geld pompen in spotjes voor het doorschakelen bij 2000 toeren, en Koos Spee (zijn naam rijmt op NSB, maar dat terzijde. Nee, die twee hebben echt niks met elkaar te maken. Nee, nu geen flauwe grappen maken, het is echt slechts een toevalligheid) maar strooien met boetes, maar niks helpt. We houden van het gas erop!

Het blijft ook een grote partij onzin: “Je bent echt niet eerder thuis als je te hard rijdt.” Natuurlijk wel! Dat leerde je al op de basisschool: “Pietje fietst 10 kilometer per uur en Jantje 15 kilometer per uur. Ze starten allebei bij punt A en rijden dezelfde weg naar punt B. Wie komt er eerder aan?” Hetzelfde geldt voor leaserijder A en woon-werkverkeerrijder B. De een rijdt 160, de ander 120. Een simpel rekensommetje leert dat de een dus 1/3 sneller rijdt en dus 1/3 eerder op zijn bestemming komt. En Nederland begrijpt dat. Wij laten ons niet gek maken, wij rijden lekker door. Dan maar een beetje extra betalen. Chapeau, Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation