Volkswagen: beleggers zijn niet misleid door dieselaffaire

Het bestuur van Volkswagen heeft de financiële markten op een behoorlijke manier geïnformeerd over de dieselaffaire van de organisatie. Dit benadrukte Volkswagen opnieuw in een formele verdediging op claims van beleggers, die vinden dat het Duitse bedrijf te traag was met het informeren van de financiële markten. Volkswagen diende de verdediging enkele dagen geleden in bij een rechtbank in het Duitse Braunschweig. Op 18 september van het jaar 2015 werd openbaar gemaakt dat het bedrijf sjoemelde met de uitstootwaarde van miljoenen dieselauto’s. De schade van de zogeheten ‘dieselaffaire’ gaat naar verwachting oplopen tot tientallen miljarden en logischerwijs ging het aandeel Volkswagen hierdoor flink achteruit op de beurs.

Volkswagen gaat VEB uit de weg

Volkswagen had de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) al eerder laten weten niet te willen overleggen over de gemaakte schade bij gedupeerde beleggers. Het bedrijf vond, zo liet de belangenvereniging zelf weten aan beleggers, al te hebben voldaan aan de verplichtingen voor de kapitaalmarkten. Begin februari daagde de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters Volkswagen voor de Nederlandse rechter en wel wegens misleiding van de aandeelhouders in de nasleep van het dieselschandaal. Volkswagen wilde dus niet praten, maar VEB ging hier niet mee akkoord. VEB noemde de dagvaarding voor Volkswagen een eerste stap in een proces dat waarschijnlijk vele jaren gaat duren.

Voormalig topman wist mogelijk van fraude

Uit een ingeleverd rechtbankdocument valt op te maken dat voormalig topman Martin Winterkorn in mei van het jaar 2014 op de hoogte werd gesteld van een studie over de uitstootwaarde van de dieselauto’s van het bedrijf. Helaas is niet duidelijk of hij de informatie in de studie tot zich heeft genomen. Heeft hij dit wel gedaan, dan wist de topman van de dieselaffaire binnen het bedrijf. Heeft de topman dit niet gedaan, dan is het onduidelijk of hij wist van de illegale praktijken bij het sjoemelen met de uitstootwaarden van auto’s. Veel mensen denken dat de topman wel op de hoogte was en alles zelfs aanstuurde, maar hier is geen bewijs voor te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation