Uniqure brengt Glybera niet op de Amerikaanse markt

Het is duidelijk dat het Amsterdamse biotechbedrijf Uniqure niet blij is met de opstelling van de FDA. Deze Amerikaanse dienst stelde drie maanden geleden aanvullend onderzoek verplicht voor de gentherapie die Uniqure in de Verenigde Staten wilde introduceren. Uniqure ziet nu af van een Amerikaanse introductie.

Dure, maar eenmalige behandeling

Uniqure heeft het middel Glybera ontwikkeld. In de volksmond wordt dit wel het duurste medicijn ter wereld genoemd. Toch is het bedrijf niet blij met deze betiteling. Het stelt dat een patiënt na één behandeling is genezen. Hierdoor is de therapie uiteindelijk goedkoper dan de tot nu toe gangbare behandelingen. In Europa is het middel sinds vorig jaar op de markt. Het is daarmee de eerste commerciële gentherapie die beschikbaar is gekomen. Er is tot nu toe één patiënt mee behandeld, voor de kostprijs van 1,1 miljoen euro. De aandoening die met Glybera bestreden wordt is zeer zeldzaam. Hij komt gemiddeld bij één op de miljoen mensen voor.

Flinke koersdaling

Het besluit om van de Amerikaanse introductie af te zien deed de waarde van het aandeel geen goed. Uniqure is sinds begin februari 2014 genoteerd aan de beurs en werd afgestraft met een koersdaling van bijna 17 procent. Dit resulteerde op 30 november in een waarde van 18,78 USD. Wel staat het aandeel er nog steeds goed voor, want het noteert bijvoorbeeld nog altijd hoger dan de dippende koers op 16 november van 17,45 USD. Analisten lijken het aandeel ook nog steeds goed te beoordelen. Van het totaal van de aandelen Uniqure is bijna 37 procent in handen van institutionele beleggers.

Veder met andere therapieën

Doordat het tegenvallend aantal patiënten dat met Glybera kan worden behandeld, heeft Uniqure eenmalig 11,6 miljoen euro afgeboekt. Het verlies in het derde kwartaal liep hierdoor fors op tot bijna 26 miljoen euro. Toch staat Uniqure er helemaal niet slecht voor. De kas is goed gevuld en het bedrijf richt zich nu op enkele gentherapieën waarvoor het een aantrekkelijke markt ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation