Toezichthouder AFM geeft ‘go’ voor hypotheek met crowdfunding

De startup Jungo heeft groen licht gekregen van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten om een hypotheek op de markt te brengen waarbij een deel van de lening gefinancierd wordt door particuliere investeerders. Het wordt volgens de oprichters van het bedrijf de eerste vorm van een hypotheek die mede is gefinancierd door middel van crowdfunding in ons land.

Een hypotheek met crowdfunding: hoe zit dat in elkaar?

De nieuwe hypotheek van Jungo zit als volgt in elkaar. Een klein deel van de hypotheek, maximaal een vijfde van het totale leenbedrag, wordt bij elkaar gebracht door middel van crowdfunding. Crowdfunding is een manier van geldwerven, waarbij gebruik wordt gemaakt van geld van particulieren. Het is uiteindelijk de bedoeling dat iedereen in de hypotheken kan investeren. De periode van de hypotheken van Jungo wordt verkort naar maximaal acht jaar, met een beoogd rendement van 3 tot 3,5 procent. Investeerders krijgen iedere maand een deel van hun investering plus de rente van de investering teruggestort op hun rekening.

Het overige deel van de hypotheek, dat dus niet betaald wordt door middel van crowdfunding, wordt gefinancierd door een institutionele investeerder. Welke investeerder dit is, laat Jungo nog niet weten. Dit komt omdat er nog onderhandelingen lopen met deze partij, die eerst nog afgerond moeten worden. Jungo laat overigens zelf weten geen problemen te zien in deze onderhandelingen en hoopt snel bekend te maken met welke institutionele belegger het bedrijf in zee zal gaan.

Campagne voeren met Jungo

Jungo zal hypotheekaanvragers gaan helpen met het voeren van een campagne om de benodigde investeerders aan te trekken, maar vraagt klanten ook om hun eigen netwerk in te zetten. Particulieren kunnen geen hogere hypotheeklening bij Jungo krijgen dan zij bijvoorbeeld bij banken krijgen. Ook is het voor hen niet gemakkelijker om een hypotheek te krijgen bij Jungo, want iedereen moet aan de geldende financieringseisen van een lening voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation