SSI UK legt productie stil

resultaten meten

De lage staalprijzen dreigen een volgend slachtoffer te maken. SSI UK verkeert in grote problemen.

Enorme prijsdalingen en goedkope importen

SSI UK is de op één na grootste staalproducent van Groot Brittannië. Het bedrijf maakt deel uit van Sahaviriya Steel Industries PLC met een hoofdzetel in Thailand. Dit bedrijf is de grootste producent van plat staal in Azië en heeft een jaarlijkse capaciteit van 4 miljoen ton gerolde staalplaat.
Het afgelopen jaar moest SSI UK prijsdalingen incasseren die opliepen tot wel 40 procent. Bovendien heeft de staalindustrie erg veel last van goedkope importen uit China. SSI is sinds 2011 eigenaar van de productiefaciliteit in het Engelse Redcar waar de productie bij de aankoop nog stil lag. Die werd in 2012 herstart.

Productie stilgelegd

Er blijken zich rondom SSI UK grote schulden te hebben opgebouwd, in de orde van grootte van ruim 1 miljard euro. SSI UK maakte afgelopen vrijdag bekend de productie te moeten stilleggen. Het bedrijf wil gaan overleggen met de overheid en haar schuldeisers om een oplossing te vinden. Zo wordt met 8 banken onderhandeld over een herstructurering van de schulden. Er wordt zelfs gesproken over de mogelijkheid dat SSI de Britse productiefaciliteit zou willen verkopen. SSI ontkent dat zij daar plannen voor heeft, maar sluit de mogelijkheid van verkoop ook niet uit.

Komt er een reddingspakket?

Met een sluiting van de fabriek hangen 2.000 directe arbeidsplaatsen samen. Daarnaast zal sluiting een enorme impact hebben op de vele toeleveranciers. Reden voor de Engelse politiek om in actie te komen. De leider van de Liberal Democrats, Tim Farron, bepleitte afgelopen zondag in het Engelse Bournemouth een reddingspakket voor de SSI faciliteit in Redcar. Hij benadrukte het belang van de fabriek. Teloorgang ervan raakt in zijn visie niet alleen de betrokkenen in Redcar, maar raakt het strategisch belang van het hele Verenigd Koninkrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation