Speelse manieren om je kind met geld te leren omgaan

Het belang van het jong met geld leren omgaan is de laatste jaren dankzij enkele onderzoeken alleen maar duidelijker geworden. Hoe jonger je een kind de waarde van geld leert, hoe beter dit op latere leeftijd zal uitpakken. Het is dan natuurlijk ook wel van belang dat je dit op de juiste manier oppakt. Dat doe je bijvoorbeeld door voor speelse manieren om geld onder de aandacht te brengen te kiezen. Er zijn een aantal leuke voorbeelden te bedenken die goed werken.

1. Leer tellen met euro’s

Een goede eerste stap is het gebruik van geld om een jong kind te leren tellen. Bijvoorbeeld met muntjes. Dit maakt het direct ook een stuk concreter. Vanaf het allereerste moment leert het kind daardoor in te schatten hoeveel iets is. Wanneer het dan giraal of digitaal bedragen ziet, dan weet het uit ervaring hoeveel dit chartaal betreft. Een groot probleem voor veel mensen met schulden is immers dat geld dat op bankrekeningen staat abstract lijkt.

2. Samen boodschappen doen

Een andere methode waar het kind veel profijt van hebben is het samen boodschappen doen. Juist door vanaf het eerste moment te leren hoe je boodschappen doet en producten aan prijzen te koppelen kan het kind veel leren. Let wel op dat je niet zelf iemand bent die impulsaankopen doet. In dat geval kan het effect immers averechts zijn. Is dit echter niet het geval, dan kan je jouw zoon of dochter hier veel mee leren.

3. Spelletjes spelen

Tot slot zijn er nog de vele spelletjes, zowel digitaal als fysiek, waarin geld een belangrijke rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan Monopoly, maar denk ook aan de vele simulatiespellen waarbij bijvoorbeeld steden gebouwd moeten worden. Hiervan kan een kind leren een budget op te stellen en niet meer uit te geven dan er in handen is. Dit zal in het echte leven worden overgenomen, waardoor de kans op schulden flink kleiner wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation