Ruim een eeuw geleden…

…Werd de auto-industrie revolutionair veranderd door het geinige karretje dat hierboven staat: De Ford Model T. Om de honderdste verjaardag van dit geinige autootje te vieren, gaat Ford verschillende evenementen organiseren en acte de présence geven op andere.

Om te beginnen wat feiten voor degenen die nog geen kennis hebben gemaakt met dit guitige vierwielertje. Productie van deze auto begon op 1 oktober 1908. Het was de eerste aantrekkelijk geprijsde en in serie gebouwde auto ooit, met standaard en verwisselbare onderdelen. Het ongeveer 680 kilo wegende autootje werd voortgestuwd door een viercilinder achtklepper die 20 pk bij 1.600 tpm en 112,5 Nm bij 900 tpm haalde. Niet echt hoogtoerig en, eerlijk is eerlijk, met een top van 72 km/u toch wel iets trager dan de huidige Veyrons en 911 Turbo’s van deze tijd. Echter wel van deze tijd was het verbruik: tussen de 1 op 11 en 1 op 20 was haalbaar met deze T. Toen de revolutionaire productie formeel stopte op 26 mei 1927, had Ford meer dan vijftien miljoen T’s verkocht. Niet geheel onterecht werd de auto dan ook verkozen tot Auto van de Eeuw in 1999. De jury had er wel drie jaar en zeven ballotagerondes voor nodig om de T uit de lijst van zevenhonderd kandidaten te kiezen.

De feestelijke aftrap vindt plaats op de Amelia Island Concours d’Elegance die morgen begint en zondag eindigt. Voor de ogen van om en nabij de twintigduizend toeschouwers zullen speciale T-Fordjes getoond worden. “This display will recognize this historic automobile and its contribution to America’s emergence as an industrial power in the early 1900s,” aldus Ford in hun eigen Press Release. Op 20 april zal Ford vervolgens op het <i>Fabulous Fords Forever!</i> (ja, inclusief uitroepteken) evenement, een evenement voor enthousiasten en sympathisanten van het merk met de blauwe ovaal, in het Knott’s Berry Farm Amusement Park in Anaheim met wat T’tjes te zien zijn.

Waar het echter uiteindelijk allemaal om draait is de immer gezellige <i>T Party 2008</i> in Richmond, Indiana, waar Ford de ‘title sponsor’ van is. Het plan is om daar niet minder dan duizend exemplaren van dit kekke karretje neer te zetten om deze naar eigen zeggen “significant milestone” te vieren. Meer dan 700 T’tjes staan al – met baasje – ingeschreven voor het evenement. De <i>T Party 2008</i> vindt in de zomer plaats van 21 tot en met 26 juli. Bezitters van een T-Ford kunnen zich via internet inschrijven voor dit feestelijke samenkomen.

Overige festiviteiten worden later dit jaar aangekondigd. Trek dus maar alvast je mooiste outfit aan (zwart als je geheel in stijl wilt zijn) en feest gezellig mee, want misschien komt de optocht ook wel langs jouw huisje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation