Prijsdaling olie ook van invloed op waarde roebel

De prijsdaling van olie heeft invloed op vele zaken, maar nu blijkt dat de prijsdaling van olie ook een grote invloed heeft op de waarde van de Russische roebel. Omdat er al enkele maanden sprake is van een grote prijsdaling van olie, is de Russische roedel op woensdag 20 januari tot de laagste stand ooit gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit is vooral te wijten aan de prijsdaling van olie: de voornaamste inkomstenbron van Rusland.

De huidige waarde van de Russische roebel

Halverwege de middag van woensdag 20 januari gingen er bijna 81 Russische roebels in 1 dollar. Dit is al erg schokkend te noemen, maar de waardedaling van de roebel lijkt nog niet in zicht. “Zodra marktpartijen zich realiseren dat de olieprijzen geruime tijd laag zullen blijven, komt de roedel nog verder onder druk”, zo reageert een handelaar in het Russische Moskou. “Als de olieprijs daalt tot een bedrag van 25 dollar per vat, zal de verhouding van de Russische roedel met de Amerikaanse dollar naar verwachting 83 roedel per dollar zijn.”

Herhaling van de situatie in 2014

Het is overigens niet de eerste keer dat de Russische munt zo ver in waarde daalde. In 2014 kelderde de Russische roedel voor het laatst naar een vergelijkbare waarde en op dit moment werd de waardedaling veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Door deze oorlog haalden investeerders maximaal geld uit het land, waardoor de waarde van de Russische munt flink daalde. Na enkele steunmaatregelen van de Russische Centrale Bank ging de waarde van de roebel weer wat omhoog, maar nu is er weer sprake van een historisch lage waarde voor de munt.

Het hoofd van de centrale bank van Rusland zegt op dit moment voorlopig nog niet in te willen grijpen, zoals men bij de waardedaling in 2014 wel deed. “De munt is momenteel goed gewaardeerd en heeft geen steun nodig. Mocht de stabiliteit toch in gevaar komen, dan zullen er wel maatregelen getroffen worden.” Het is dus nog even afwachten wat er met de Russische munt zal gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation