Opvallend: prijs Brentolie stijgt

De prijs van Brentolie zit al weken in de lift: een week geleden zat de prijs voor de vijfde week op rijs op een hoger niveau dan een week ervoor. Dit is opvallend, want zo’n lange winstreeks is er in ruim vier jaar niet meer voorgekomen voor Brentolie. De laatste keer dat de prijs van olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika zo lang achtereen opliep, was in januari en februari van het jaar 2012. Op dit moment werd er voor een vat Brentolie nog meer dan 125 dollar betaald, maar door de sterke daling van het afgelopen jaar is dit nu nog slechts 51 dollar.

Brentolie komt dieptepunt van februari te boven

Een prijs van 51 euro per vat is natuurlijk veel lager dan de prijs van januari en februari 2012, maar het is wel hoger dan de prijs die we dit jaar in februari moesten betalen voor een vat Brentolie. Zowel Amerikaanse als Europese olie werd in deze maand voor minder dan 30 dollar per vat verhandeld, onder andere door bredere onrust op de financiële markten en de structurele overproductie van olie. Nu de onrust op de financiële markten veel minder is geworden en de olievoorraden weer dalen, is de prijs van Brentolie alweer enkele weken aan het stijgen.

De achterliggende redenen van de stijgende olieprijs

De olieprijzen worden de laatste weken voornamelijk gedreven door productieverstoringen. In Canada kan er niets geproduceerd worden door bosbranden, terwijl in Nigeria de boorinstallaties onder vuur liggen door gevechten met militanten. Daarnaast speelt mee dat de olievoorraden in de VS de afgelopen weken aan het slinken zijn, waardoor de prijs van olie automatisch iets hoger wordt. Of de stijgende prijs voor Brentolie aan blijft houden, is nog even afwachten. Recent werd bekend gemaakt dat analisten vrezen voor een nieuwe prijsdaling, omdat de productie van olie mogelijk weer omhoog zal gaan op de korte termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation