Obligaties in het buitenland? Houd rekening met het valutarisico

Als je geld leent aan een bedrijf in het buitenland of geld leent aan een buitenlandse overheid, moet je altijd rekening houden met het zogeheten valutarisico van obligaties. Het valutarisico is een risico dat je alleen hebt als je obligaties verstrekt aan buitenlandse bedrijven of overheden in verband met het vreemde valuta waar je in dit geval mee te maken hebt. Wat het risico precies inhoudt, lees je in dit artikel.

Het valutarisico: wat is dat?

Het valutarisico is het risico dat je minder uitbetaald krijgt na de einddatum van de obligatie door een koerswijziging. Aan valutarisico zijn enkel waardepapieren onderworpen waarvan de rente en/of aflossing ten opzichte van een andere valuta betaalbaar wordt gesteld. Daalt de vreemde valuta erg ten opzichte van de euro, dan kan dit flinke verliezen met zich meebrengen.

Een voorbeeld van het valutarisico

Om je een duidelijk beeld te geven van het valutarisico, geven we je graag een voorbeeld van dit risico van obligaties. Stel, je kiest voor de aankoop van een schuldbewijs van een Amerikaans bedrijf tegen een dollarkoers van 1,30 euro. Op de vervaldag van de obligatie noteert de dollar slechts een waarde van 1,15 euro, waardoor je een flink verlies maakt. Is jouw obligatie bijvoorbeeld 10.000 euro waard en is de obligatie uitgegeven in dollars, dan heb je een flink verlies waar je helemaal niets aan kunt veranderen.

De positieve kant van het valutarisico

Overigens kan het ook andersom gebeuren. Is de dollar op het einde van de looptijd namelijk 1,55 euro waard geworden, dan maak je flinke valutawinst door de gunstige koers van de dollar ten opzichte van de euro. Het valutarisico pakt dus niet altijd negatief uit, maar kan ook voor extra winst zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation