Na positief sentiment raakt staal weer uit de gratie

Industriële metaalmarkten zijn een echte speelbal van het sentiment. Volgens experts heeft het sentiment sinds kort grote grip gekregen op de richting van de ferroprijzen, maar voor staal lijkt het sentiment de negatieve kant op te gaan. Ferrometalen zijn materialen waarbij ijzer het belangrijkste bestandsdeel vormt. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld staal, maar ook om kobalt en nikkel. Meer over de toekomst van het sentiment van staal, lees je in dit artikel.

Januari: ferroprijzen bereiken bodem, daarna groeide optimisme

In januari van dit jaar werd de bodem van de mondiale ferrorpijzen bereikt, maar in februari groeide het optimisme rondom deze metaalsoort. De prijzen namen weer toe en piekten zelfs halverwege het tweede kwartaal. Vanaf deze piek, werd duidelijk dat het aanbod in vrijwel alle ferromarkten was toegenomen. Dit is opvallend, simpelweg omdat de vraag dat groeitempo onmogelijk kon evenaren. Het gevolg? Een prijscorrectie door overaanbod.

De bijdrage van China in het kantelende sentiment

China heeft ook bijgedragen aan het kantelende sentiment van staal. Begin dit jaar kondigde het land nog plannen aan om de eigen staalsector te hervormen, maar deze plannen zijn niet uitgevoerd. Hierdoor blijft de sector gevoelig voor de fundamentele trends en denken experts dat er nog wel een overaanbod zal blijven. Dit overaanbod zal niet alleen blijven, maar zal de staalmarkt ook nog wel even blijven domineren. Met als gevolg dat de prijzen van staal laag blijven, simpelweg omdat de vraag te klein is voor het grote aanbod.

Wanneer er weer een kanteling in het sentiment zal volgen, is niet bekend. Als het overaanbod daalt, zal de prijs van staal langzaam weer stijgen. Hoe lang het duurt voor het overaanbod daalt en wat hier precies voor moet gebeuren, moet nog achterhaald worden voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation