Mooie cijfers binnen de horeca

Net als elke sector binnen de economie is ook de horeca afhankelijk van de stand van de economie. Die staat er niet meer zo slecht voor, maar binnen deze bedrijfstak zijn er meer factoren die verlies of winst bepalen.

Stijging van de omzet

Het tweede kwartaal van 2016 stond in het teken van een stijging van de omzet binnen de branche. Vergeleken met het jaar ervoor ging het om maar liefst een stijging met 4,8 procent. Wel lag deze stijging lager dan die in de twee kwartalen die hieraan vooraf gingen. Toen kwam het stijgingscijfer namelijk uit op 6,9 procent. Misschien dat twee regenachtige maanden en het gemis van Pasen in het tweede kwartaal hier de oorzaak van zijn. Inmiddels is al drie jaar onafgebroken sprake van omzetgroei binnen de horeca.

Prijzen stijgen flink

Toch gaat de hogere omzet niet altijd gepaard met een evenredig grotere afzet van producten. Binnen de horeca stijgen de prijzen namelijk redelijk snel. Overnachtingen, eten en drinken stijgen in prijs sneller dan de inflatie. De bestedingskracht in de samenleving nam de afgelopen tijd flink toe. Dit had hogere consumptie tot gevolg, maar de omzetstijging werd voor de helft gevoed door de opgetreden prijsstijgingen. Met name de omzet van eenvoudige eetgelegenheden, fastfoodrestaurants en maaltijdbezorgers steeg snel. Met maar liefst 7 procent. Cafés, hotels en restaurants boekten een omzetstijging van 4 procent.

Werkgelegenheid neemt toe

De verbeterde omzetten binnen de horeca zijn ook een aanjager van de werkgelegenheid. Zo kwamen er in het tweede kwartaal maar liefst 23.000 vacatures bij. Wel nam het aantal faillissementen in het tweede kwartaal iets toe. Maar er kwamen ook ruim 500 nieuwe bedrijven bij. Het totaal aantal horecabedrijven in Nederland komt hierdoor uit op circa 52.200 . Het ondernemersvertrouwen aan het begin van het derde kwartaal ging iets omlaag. Aan het einde van dit kwartaal zal de invloed van het zomerweer duidelijk in de cijfers terug te vinden zijn.

One Reply to “Mooie cijfers binnen de horeca”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation