Meer miljardairs dan ooit

Nog nooit eerder waren er zoveel miljardairs op aarde. In 2016 zijn er genoeg bijgekomen om het totale aantal de 2.000 te doen overstijgen. De wereld telde vorig jaar om precies te zijn 2.043 miljardairs.

Grootste stijging

Forbes, dat traditioneel het aantal miljardairs op de wereld in de gaten houdt, zag bovendien nog nooit zo’n grote stijging van het aantal mensen met een miljard of meer. 233 mensen zagen vorig jaar hun vermogen genoeg groeien om meer dan 10 cijfers te tellen. Bovendien steeg het totale vermogen van al deze extreme rijkaards het afgelopen jaar met 18 procent. Ze bezitten gezamenlijk 7,67 biljoen dollar, ofwel 3,8 miljard dollar gemiddeld per persoon.

Betere resultaten

De resultaten zijn flink verbeterd ten opzichte van een jaar eerder, zo concludeert het zakenblad. Toen daalde het totale vermogen van de rijkste personen op aarde nog. Afvallers waren er ook. Het aantal mensen dat zoveel moest inleveren dat ze zich geen miljardair meer mogen noemen, was echter een derde van het aantal mensen dat zichzelf voor het eerst juist wel deze titel mocht geven. Overigens steeg ook het aantal vrouwen met een vermogen van 10 of meer cijfers: 227, ruim 10 procent meer dan een jaar eerder.

De rijkste

De aanvoerder van de lijst is traditioneel (op enkele keren na) Bill Gates. Ook in 2016 mocht hij de lijst weer aanvoeren. De Microsoft-oprichter zag zijn vermogen bovendien flink stijgen. Hij bezat in 2016 86 miljard dollar, 11 miljard meer dan een jaar eerder. Hij wordt gevolgd door bekende investeerder Warren Buffett (foto).

De grootste stijger

Amazon-oprichter Jeff Bezos deed de beste zaken in 2016. Afgelopen jaar zag de oprichter van het grote online shopping platform zijn vermogen toenemen met maar liefst 62,5% en ging van 44,8 naar 72,8 miljard dollar.

Verdeling

De meeste van deze ultrarijke personen wonen in de VS (565). Europa kent 530 miljardairs, waarvan er 9 in Nederland wonen. Bij ons wordt de lijst aangevoerd door een vrouw: Charlene de Carvalho-Heineken. Dankzij een erfenis van haar vader en biermerkoprichter Freddy Heineken enkele jaren geleden bedraagt haar vermogen nu 13,1 miljard dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation