Kolenprijs heeft eindelijk bodem gevonden

De prijsdaling van kolen lijkt na een lange periode van vijf jaar eindelijk voorbij te zijn. De grondstof blijft populair in opkomende landen en hierdoor lijkt de bodem van de prijs bereikt te zijn. De prijs van kolen bereikte in januari van het jaar 2011 het hoogste niveau ooit. Op dit moment stond de prijs op 139 dollar per ton. Hierna raakte de prijs van kolen al snel in vrije val: een periode die vijf jaar heeft geduurd.

Afnemende vraag in China en VS oorzaak van prijsval

Begin dit jaar werd er een laagtepunt bereikt voor de prijs van kolen, namelijk op 48,85 dollar per ton. Vergelijken we dit met de prijs die vijf jaar geleden geboden werd voor een ton kolen, dan is er zeker sprake van een dieptepunt. Dit dieptepunt werd voornamelijk veroorzaakt door de afnemende vraag naar kolen in landen als China en de Verenigde Staten: de grootste afnemers van kolen ter wereld. Daar komt nog bij dat de verschuiving van energiebronnen als gas ook op de prijs van kolen drukte.

Kolen: nog steeds een belangrijke energiebron

Hoewel er schonere alternatieven zijn om energie te gebruiken, zijn kolen nog altijd erg belangrijk. Miljarden mensen over de gehele wereld gebruiken kolen als belangrijkste energiebron en in India is kolen zelfs goed voor 62 procent van de totale energieproductie. In de Verenigde Staten neemt het aandeel van kolen af, maar wordt er nog altijd voor 30 procent van de totale energieproductie uit kolen gehaald.

Sinds januari is de prijs van kolen aan het stijgen. Het Australian Newcastle kolentermijncontract, die gebruikt wordt als wereldwijde benchmark voor de kolenprijs, is dit jaar zelfs met 20 procent gestegen. Europese termijncontacten staan ook op het hoogste punt in een jaar tijd, wat een goed teken is voor de kolenprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation