Kankermedicijnen: de nieuwe bron van goud voor farmaciebeleggers?

Volgens Wall Street Journal is het de nieuwe bron van hoop voor farmaceuten: succesvolle behandelingen tegen kanker die snel op de markt moeten komen. Interessant voor beleggers, maar er zitten ook enkele gevaren aan. Meer over deze mogelijke gouden handel voor farmaciebeleggers en de risico’s van deze beleggingen, lees je in dit artikel.

Beleggen in kankermedicijnen: een korte introductie

De gouden handel van kankermedicijnen zit volgens experts voornamelijk in de zogeheten immunotherapieën: behandelingsvormen die het immuunsysteem van het lichaam moeten versterken en op deze manier het lichaam moeten ondersteunen in de strijd tegen kanker. Farmaceuten die al een dergelijke therapie opgezet hebben, profiteren hier al van. Denk hierbij aan het Amerikaanse farmaciebedrijf Bristol-Myers Squbb met immunotherapie Opdivo, die in 2016 omzetcijfers van 3,2 miljard dollar verwacht. Heb je eenmaal een winnend medicijn, dan zit je volgens experts voortaan op rozen.

Investeren in kankermedicijnen: de risico’s

Het investeren in kankermedicijnen is interessant, maar net zoals bij andere beleggingen brengt ook dit risico’s met zich mee. Zo moeten medicijnen namelijk altijd eerst goedgekeurd worden voor de producten op de markt verschijnen en uit veel gevallen in de praktijk, blijkt dit een struikelblok te zijn. Van alle medicijnen die aangemeld werden om goedgekeurd te worden voor de verkoop, verscheen namelijk slechts 5,1 procent op de markt. Dit komt vaak omdat het moeilijk is om de effectiviteit van medicijnen te bewijzen, waardoor de middelen afgekeurd worden en nooit verkocht worden.

Het niet doorkomen van de certificering is een zware tegenslag voor beleggers, simpelweg omdat het testen en verder ontwikkelen van het medicijn niet goedkoop is. Bristol-Myers Squibb is nu succesvol, maar het bedrijf moest in het verleden wel 14 miljard dollar aan onderzoek en ontwikkeling uitgeven. Komt het medicijn nooit door de tests heen en komt het hierdoor nooit op de markt, dan is dit weggegooid geld.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation