Investeren in coöperaties: de vijf pluspunten

Naast het investeren in BV’s, NV’s of eenmanszaken, is het ook mogelijk om geld te investeren in zogeheten CVBA’s. De afkorting CVBA staat voor Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid en is een bedrijfsvorm waarbij het kapitaal en het risico verspreid worden over zo veel mogelijk verschillende deelnemers. Zo kan een coöperatie een onbeperkt aantal aandeelhouders hebben, die allemaal risico dragen voor het bedrijf en tegelijkertijd ook geld met het bedrijf verdienen. Ben je van plan om te investeren in een CVBA, maar wil je eerst weten van welke voordelen je profiteert als je dit doet? Lees dan in dit artikel wat de pluspunten zijn van het investeren in een coöperatie.

Voordeel 1: je stimuleert de lokale economie

Beleg je geld via een grote bank, dan weet je eigenlijk nooit precies waar jouw geld naartoe gaat. Beleg je in een coöperatie, dan kun je geld beleggen in de lokale economie, om de economie op deze manier te stimuleren.

Voordeel 2: er is veel transparantie

In tegenstelling tot bedrijven met andere bedrijfsvormen, gebeurt het beheer van het kapitaal van een coöperatie niet achter gesloten deuren. Er is veel transparantie over het kapitaal binnen het bedrijf, wat zeker prettig is voor beleggers die geld in het bedrijf hebben gestoken.

Voordeel 3: het is relatief veilig

Natuurlijk brengt het investeren in een coöperatie risico’s met zich mee, maar het risico van jouw investering is wel beperkt tot het bedrag van jouw aandelen. Als het bedrijf failliet gaat verlies je een deel of de gehele inleg, maar word je niet aansprakelijk gesteld voor bepaalde daden van het bedrijf.

Voordeel 4: je streeft een ethisch doel na

Vaak hebben coöperaties maatschappelijke doelen voor ogen. Door te investeren in het bedrijf, werk jij als belegger mee aan het nastreven van deze ethische doelen.

Voordeel 5: je hebt een vrijstelling van de belasting

Als je investeert in een coöperatie, kun je profiteren van een vrijstelling van de belasting van 25 of 15 procent op dividenden die door de coöperatie aan jou zijn uitgekeerd. Om erachter te komen welke voorwaarden er verbonden zijn aan de vrijstelling en hoe de vrijstelling precies werkt, wordt aangeraden om de website van de Belastingdienst goed te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation