Indexfondsen: een korte introductie

Als je wil starten met beleggen, zijn er vele verschillende manieren om jouw vermogen te vergroten met een belegging. Eén van de mogelijkheden die je hebt als je jouw geld wil investeren in een belegging, is het doen van een belegging bij een indexfonds. Een indexfonds wordt ook wel een tracker of ETF genoemd en betreft een fonds dat de aandelen van een bepaalde index volgt. Hoe dit precies werkt en wat het verschil is tussen een indexfonds en een beleggingsfonds, lees je in dit artikel.

Beleggen in indexfondsen

Als je geld belegt in indexfondsen, wordt er vaak een beleggingsportefeuille met beleggingen gekocht dat de index nabootst. Het indexfonds heeft de beleggingen in kwestie in het bezit en de manager van het fonds (vaak een computerprogramma) koopt alle aandelen die in de gewenste index zitten in de juiste verhouding. Verandert de samenstelling van de index, dan wordt dit meteen veranderd door de manager van het fonds, ofwel het computerprogramma.

Indexfondsen en beleggingsfondsen

Voornamelijk beginnende beleggers kunnen indexfondsen en beleggingsfondsen nog wel eens door elkaar halen, maar in feite gaat het hier om hele andere vormen van beleggen. Het grootste verschil tussen beleggen in de index en beleggen in een beleggingsfonds, is het feit dat indexfondsen het doel hebben om hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex. Het doel van de beleggingsfondsen is het tegenovergestelde, want zij proberen de index juist te verslaan.

Een ander belangrijk verschil tussen indexfondsen en beleggingsfondsen, is het feit dat indexfondsen op passieve wijze worden beheerd. Er wordt nauwelijks in gehandeld, terwijl beleggingsfondsen continu bezig zijn met het kopen en verkopen van effecten. Waar indexfondsen dus passief zijn, is dit bij beleggingsfondsen niet het geval. Een voordeel van het feit dat indexfondsen passief zijn, is dat het gemakkelijk is om op deze manier te beleggen.

Tot slot hebben indexfondsen lagere kosten dan beleggingsfondsen, maar is het rendement ook veel lager dan het rendement van beleggingsfondsen. Omdat het rendement van indexfondsen lager is dan het rendement van de meeste beleggingsproducten, is deze vorm van beleggen minder populair in ons land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation