In turbo’s beleggen: de verschillende soorten turbo’s

Wie wil starten met beleggen, kan er onder andere voor kiezen om in turbo’s te gaan beleggen. Een turbo is een voorbeeld van een derivaat en wordt ook wel een speeder, een sprinter of een booster genoemd. In het kort betreft een turbo een belegging waarbij je met een kleine inleg versneld van de stijging of daling van de onderliggende waarde kan profiteren. Deze onderliggende waarde kan van alles zijn, zoals een aandeel, een beleggingsfonds, een obligatie, een index of een grondstof. Een turbo die je bijvoorbeeld kunt kiezen, is de turbo op de AEX-index.

Beleggen in turbo’s: twee opties

Wie in turbo’s wil beleggen, kan uit twee verschillende soorten turbo’s kiezen. Om je een duidelijk beeld te geven van de verschillende soorten turbo’s die er zijn, worden de twee turbo’s in onderstaande alinea’s beschreven.

Turbo short

Een turbo short is alleen interessant als je denkt dat de onderliggende waarde van het product van de turbo, zoals het aandeel of de index, gaat dalen. Verwacht je bijvoorbeeld een koersval bij bedrijf X, dan kun je een turbo short op dat aandeel kopen om winst te maken met jouw voorspelling. Kortom: met een turbo short voorspel je een daling.

Turbo long

Een turbo long wordt alleen aangeschaft als je denkt dat de onderliggende waarde van het product achter de turbo zal stijgen. Verwacht je dat bedrijf X het veel beter gaat doen op de beurs door wat voor ontwikkeling dan ook, dan koop je deze turbo om op een stijging van de waarde van het aandeel te speculeren en op deze manier winst te maken.

Beleggen in turbo’s: tips

Wil jij in turbo’s gaan investeren en weet je zeker dat je dit goed doet? Gebruik dan deze tips bij het aanschaffen van turbo’s long en turbo’s short:

  1. Lees de voorwaarden van een turbo goed voor je deze turbo gaat kopen. Ook als je een turbo al vaker hebt gekocht, is dit belangrijk. De voorwaarden van turbo’s kunnen namelijk regelmatig veranderen.
  2. Ben je bewust van de risico’s van turbo’s. Je kunt grote winsten maken, maar helaas ook grote verliezen.
  3. Verdiep je eerst in de werking van een specifieke turbo, zodat je weet waar je aan toe bent.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation