Ik wil beginnen met beleggen. Moet ik belasting betalen?

Als je wil beginnen met beleggen, zijn er veel zaken die je goed uit moet zoeken. Zo moet je niet alleen achterhalen hoeveel risico je wil nemen, waar je in wil investeren en hoe je precies wil beleggen, maar is het ook belangrijk om meer te weten te komen over de praktische kant van het beleggen. Een belangrijk onderwerp van de praktische kans van beleggen, is de belasting die je over jouw inkomsten van beleggingen moet betalen. Nederlandse overheid vraagt belastingen over bijna alle inkomsten die je vergaart, dus het is niet zo gek dat je je afvraagt wat je precies moet afdragen als je wil beginnen met beleggen. In dit artikel lees je meer over de belastingen die je moet betalen als je geld verdient als belegger en hoe je hier slim mee om kunt gaan om te voorkomen dat je niet in de financiële problemen komt.

Beleggen en belasting betalen: het valt allemaal mee

Je had het misschien niet verwacht, maar eigenlijk vallen de belastingen over beleggingen reuze mee. Dit komt omdat je geen belasting hoeft te betalen over de aandelen, de opties, de obligaties of de andere beleggingsproducten die je hebt, waardoor een grote kostenpost voor veel beleggers gelukkig wegblijft. De enige belasting die je wel moet betalen als je geld belegt, is vermogensrendementsheffing. Dit is een belastingpercentage van 1,2 procent over je totale vermogen, waar bij succesvolle beleggers ook geld van beleggingen onder vallen. Wel is er weer een vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing, dus je hoeft lang niet altijd geld te betalen over je vermogen.

Beleggen en belasting betalen: houd het in de gaten

De meeste mensen hoeven helemaal geen vermogensrendementsheffing te betalen door de vrijstelling op deze vorm van belasting, maar het is wel belangrijk om jouw financiële en fiscale situatie in de gaten te blijven houden. Ga je namelijk over het bedrag van de vrijstelling heen, dan moet je wel belasting betalen over jouw vermogen. Zet dit bedrag (deels) apart, zodat je zeker weet dat je het geld kunt betalen als je een acceptgiro van de Belastingdienst krijgt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation