Ik ben particuliere belegger, moet ik dividendbelasting betalen?

Als je op wat voor wijze dan ook geld verdient in Nederland, moet je in de meeste gevallen belasting betalen over jouw verdiensten. Verdien je geld door investeringen in aandelen, dan is dit niet anders en moet je altijd belasting betalen over de winsten die jij behaalt door aandelen te kopen. Veel mensen weten wel dat ze belasting moeten betalen over de winsten die ze met aandelen betalen, maar weten niet precies welke soort belasting ze dan moeten betalen. Een vorm van belasting waar veel onduidelijkheid over is, betreft de dividendbelasting van aandelen. Heb jij winst gemaakt met aandelen en vraag je je af of je dividendbelasting moet betalen over jouw aandelen? Lees dan meer over de dividendbelasting in dit artikel.

Dividendbelasting: niet voor de particuliere belegger

Veel mensen denken dat alle beleggers dividendbelasting moeten betalen, maar in feite is dit niet het geval. Ben je een particuliere aandeelhouder, dan hoef je in feite geen dividendbelasting te betalen. Er wordt wel 15 procent dividendbelasting ingehouden, maar dit bedrag kun je altijd terugkrijgen bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting in box 3. Is er dividendbelasting ingehouden op jouw verdiensten, dan kun je dit ingehouden bedrag dus gewoon terugvragen tijdens het invullen van de belastingaangifte en krijg je het direct (bij het teruggeven van geld door de Belastingdienst) of indirect (bij het verminderen van de te betalen belasting door de Belastingdienst) terug.

Dividendbelasting terugvragen: vraag een expert om hulp

Het terugvragen van de betaalde dividendbelasting bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting lijkt misschien eenvoudig, maar dit is toch lastiger dan je denkt. Ben jij niet zo goed in belastingtechnische vraagstukken, maar wil je wel dat je het geld krijgt waar je recht op hebt? Dan wordt aangeraden om een expert in te huren om jouw aangifte inkomstenbelasting in te vullen. In dit geval weet je namelijk zeker dat het invullen van de aangifte goed gaat en je jouw betaalde dividendbelasting inderdaad direct of indirect terugkrijgt. Ga je zelf aan de slag met de aangifte, dan wordt in ieder geval aangeraden om de aangifte voor het versturen nog even te laten controleren door een expert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation