GSK wijzigt koers bij patenten in armste landen

De Britse farmaceut GSK, één van de vijf grootste medicijnfabrikanten ter wereld, heeft een flinke stap voorwaarts gezet in het dispuut over patenten op medicijnen in arme landen. Op grond van de beslissing zullen ook in deze landen goede medicijnen tegen lage kosten beschikbaar komen.

Stand van economie is bepalend

Binnen de Verenigde Naties is een panel actief onder de naam: High-Level Panel on Access to Medicines. Dit panel is ingesteld door secretaris-generaal Ban Ki-moon en tracht de tegenstellingen te overbruggen die bestaan tussen rechten van uitvinders van medicijnen, mensenrechten, handelsrechten en publieke gezondheidszorg.
In het zicht van een vergadering met dit panel maakte GSK vorige week bekend dat het wereldwijd haar patenten anders gaat reguleren. GSK kiest hierbij voor een benadering met verschillende gradaties. Veel zal afhangen van de stand van de economie in het betreffende land.

De maatregelen concreet

Concreet zal dit betekenen dat GSK stopt met het aanvragen van patenten in de minst ontwikkelde landen en de landen met de laagste inkomens. Deze landen worden respectievelijk aangeduid als de Least Developed Countries (LDCs) en Low Income Countries (LICs). Voor deze landen zal het bedrijf licenties verstrekken aan fabrikanten van generieke geneesmiddelen, die hierdoor hetzelfde middel tegen veel lagere kosten beschikbaar kunnen stellen. In de groep landen met een iets betere positie, de zogenaamde Lower Middle Income Countries (LMICs), zal GSK nog slechts haar patenten 10 jaar lang handhaven. Die worden bovendien tegen een kleine vergoeding beschikbaar gesteld aan producenten. Voor de rijkere landen blijft de situatie ongewijzigd.

Wat doen de concurrenten?

GSK zorgt met deze maatregel voor een flinke stap voorwaarts. Het bedrijf zal de maatregel toepassen op alle medicijnen die voorkomen op de lijst van ‘Essential Medicines’ van de World Health Organization (WHO). Op deze lijst zal je geen medicijnen als Viagra en Emla crème aantreffen, of Modafinil, maar essentiële medicijnen voor de eerste gezondheidsbehoefte. GSK zal naast deze maatregelen ook trainingsprogramma’s opzetten voor gezondheidswerkers. Preventie is daarbij ook een belangrijk item. Met een schuin oog wordt nu gekeken naar concurrenten als Roche en Merck. Zij vinden vooralsnog dat zij genoeg doen.

Reputatie en vertrouwen

GSK wordt de laatste jaren geplaagd door kritiek. Topman Andrew Witty maakte dan ook vorige week bekend dat hij over een jaar vertrekt. Hij kreeg veel kritiek, onder andere vanwege een te lage beurskoers van de aandelen, te weinig innovatie in medicijnen en het smeergeldschandaal in China. Ook de verkoop aan Novartis van de tak die kankermedicijnen produceerde, vond plaats onder zijn leiding. Inmiddels is bekend geworden dat GSK opnieuw de strijd met kanker aangaat. Het bedrijf richt zich hierbij nadrukkelijk op de veelbelovende immuno-oncology en is al druk bezig met onderzoek. Door opnieuw te beginnen heeft GSK zich op dit terrein de wenbaarheid aangemeten van een gemiddeld biotech-bedrijf. De nieuwe benadering die GSK kiest voor haar patenten in de arme landen, kan wereldwijd de geschonden reputatie en het vertrouwen in GSK herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation