Goed presterende ETF’s worden mogelijk van de markt gehaald

BlackRock is een van de grootste vermogensbeheerders van de wereld, die vrijwel altijd goed presteert. Nu komt de vermogensbeheerder in het nieuws om een opmerkelijke discussie binnen het bedrijf, namelijk om tien ETF’s te sluiten. Wat deze discussie zo opmerkelijk maakt, is het feit dat deze ETF’s heel goed hebben gepresteerd en mogelijk toch worden gesloten door de vermogensbeheerder. Nog niets is zeker, maar de kans is zeker aanwezig dat de beslissing echt doorgevoerd gaat worden.

ETF met plus 35 procent gaat mogelijk weg

Het extreemste geval van een goed presterende ETF die door BlackRock mogelijk gesloten wordt, is de iShares MSCI Emerging Markets Latin America ETF. Deze indextracker belegt in opkomende landen in Latijns-Amerika en staat op dit moment op een plus van ruim 35 procent. Als het aan BlackRock ligt, gaat deze ETF weg.

De reden dat de ETF toch moet verdwijnen en nog negen andere ETF’s met zich meeneemt, is omdat de ETF’s volgens de vermogensbeheerder niet genoeg interesse van beleggers trekken. De ETF’s hebben succes en staan in de plus, maar volgens de vermogensbeheerder is er niet genoeg interesse van beleggers. Zo zit er in de iShares MSCI Emerging Markets Latin America ETF slechts 9 miljoen dollar en voor een grote vermogensbeheerder als BlackRock is dit simpelweg niet genoeg.

Liquideren fondsen steeds gebruikelijker

Vroeger was het echt een doodzonde om (succesvolle) fondsen te liquideren, maar tegenwoordig is dit steeds gebruikelijker. Aanbieders proberen hun aanbod aan ETF’s wat beknopter te maken en liquideren daarom fondsen waar weinig activiteit in zit, zoals de index in Latijns-Amerika in het portfolio van BlackRock. Experts vinden dit overigens een goede zaak. Is een ETF namelijk succesvol maar is niemand er mee bezig, dan zal de index het uiteindelijk alsnog niet overleven en kun je het beter liquideren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation