Gerresheimer ontdoet zich van glas

De Duitse onderneming Gerresheimer AG uit Düsseldorf, is wereldwijd een grote speler op het gebied van glazen en kunststof verpakkingen. Het bedrijf is in Europa, Noord en Zuid-Amerika en Azië actief. Eind juni maakte Gerresheimer bekend dat het haar buisvormige glasproductie divisie voor 196 miljoen euro verkoopt aan het Amerikaanse Corning. Dit eveneens op wereldschaal opererende bedrijf, bestaat al 160 jaar en heeft zich ontwikkeld tot een hightech glasproducent. Gerresheimer en Corning starten samen ook een joint venture op, waarbij Gerresheimer een minderheidsbelang neemt.

Wisselende opinies bij analisten

Doelstelling van Gerresheimer is om met de verkoop zich beter te kunnen concentreren op haar kernactiviteiten. Analisten zijn wisselend in hun opinie rond deze verkoop. Private bank Hauck & Aufhäuser voorziet door de verkoop een sterke vermindering bij Gerresheimer in de jaarlijkse kapitaalsuitgaven en stelt zijn koersdoel bij naar 57 euro. Het advies van de bank verandert van ‘houden’ in ‘kopen’. De Commerzbank ziet een afname van de winstgevendheid en laat met een koersdoel van 52 euro het advies staan op ‘houden’.
Gemiddeld genomen hanteren de verschillende analisten een koersdoel van 51,39 euro. Zij voorzien daarmee dus een koersdaling van 8,1 procent.

Afsplitsing van meest profijtelijke tak

Dat de analisten verdeeld reageren is niet zo vreemd. Wereldwijd is Gerresheimer tot nu toe de nummer twee bij het leveren van buisvormig glazen producten ten behoeve van de farmaceutische industrie. Dit glas dient als basis voor onder andere injectienaalden, ampullen en injectieflesjes. ’Primary Packaging Glass’ was in 2014 Gerresheimer’s meest profijtelijke tak, met een omzet van 622 miljoen euro en een ebitda-marge van 21,6 procent. Deze activiteit, inclusief de fabrieken bij het Italiaanse Pisa en het Amerikaanse Vineland, stoot Gerresheimer nu af. Toch wordt de afsplitsing door Gerresheimer gezien als strategisch zinvol, waarbij bovendien gewezen kan worden op de gunstige verkoopprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation