Futures: een uniek beleggingsproduct met vele pluspunten

Wie start met beleggen, kan uit vele beleggingsproducten kiezen om in te investeren. Door het grote aantal beleggingsproducten op de beurs kun je altijd een product vinden dat helemaal bij jou en jouw manier van beleggen past, maar kunnen vooral beginnende beleggers wel moeite hebben om zich een weg te banen tussen de vele begrippen die iets met beleggen te maken hebben. Om beginnende beleggers een handje te helpen bij het zoeken naar een geschikt beleggingsproduct, wordt in dit artikel één van de populairste beleggingsproduct beschreven. Op basis van de informatie in dit artikel kunnen beginnende beleggers eenvoudig bepalen of dit beleggingsproduct bij hen past, of ze liever nog even verder zoeken naar een ander beleggingsproduct om in te investeren.

Futures: een populair beleggingsproduct

Futures zijn populaire beleggingsproducten onder zowel beginnende als ervaren beleggers. Een future is een verhandelbaar financieel termijncontact tussen twee partijen, waarbij de koper zich verplicht om een specifieke hoeveelheid van een product tegen een vooraf afgesproken prijs en datum over te nemen van de verkoper. De verkoper in het verhaal wordt ook wel de schrijver genoemd.

Omdat een koper verplichtingen heeft bij het handelen in futures, moet de koper een bepaald bedrag storten in een depot om een bepaalde onderliggende waarde te kopen. Het bedrag in dit depot wordt ook wel initial margin genoemd en betreft ongeveer 10 procent van de onderliggende waarde van een future. De verkoper van de future profiteert van een waardedaling, terwijl de koper van ee future juist profiteert van een waardestijging.

De voordelen van het handelen in futures

Het handelen in futures brengt twee belangrijke voordelen met zich mee. Het eerste voordeel van het handelen in futures is het feit dat de waarde van een future één op één meeloopt van een goed. Dit komt omdat de waarde van een future gebaseerd is op de intrinsieke waarde van een goed en niet op de verwachtingswaarde, zoals bij een optie. Een ander voordeel van het handelen in futures, is het feit dat je bij het handelen in futures altijd de mogelijkheid hebt om winst te halen in een stijgende of dalende beurs. De beurs kan dus alle kanten op gaan en dit betekent niet direct dat je verlies maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation