Fraudeurs verdienen grote som geld met nepaandelen Uber

Hedgefonds JSG Capital Investments is de laatste tijd veel in het beleggingsnieuws geweest. Niet met een benoeming in positieve nieuwsberichten, maar omdat het bedrijf door de Amerikaanse beurswaakhond SEC beschuldigd is van bedrog met aandelen van Uber, Airbnb en Alibaba. Topman Jason Gill en topman Javier Carlos Gios lichtten beleggers voor miljoenen dollars op en gaven dit geld uit aan hun eigen luxe leventje.

Het bedrog van JSG Capital Investments

De twee hedgefondsbeleggers van JSG Capital Investments haalden geld op bij beleggers uit Amerika met het lokkertje dat ze aandelen in hun bezit hadden van niet-beursgenoteerde bedrijven als Uber. Zeker de aandelen van Uber waren interessant voor beleggers, want in de financiële wereld wordt al een tijdje uitgekeken naar de beursgang van dit bedrijf. Het bedrijf heeft een officiële waarde van 63 miljard dollar en wie aandelen van Uber heeft, kan bij beursgang spekkoper zijn.

De fraude die de hedgefondsbeleggers hanteerden, wordt ook wel Ponzifraude genoemd. Ze haalden geld op bij beleggers voor beleggingen die niet bestonden en betaalden in eerste instantie wel nep rendement uit. Dit rendement werd weer betaald door de inleg van nieuwe participanten, die later weer rendement krijgen van nieuwe beleggers die in de fraude trapten.

Miljoenenfraude voor eigen luxe levensstijl

Uiteindelijk hebben de twee mannen vele beleggers opgelicht voor enkele miljoenen in totaal. Gill hield meer dan een miljoen dollar over aan de fraude en Rios maar liefst 1,7 miljoen dollar. En dit is nog niet alles, want via hun Ponzi-fraudemethode haalden ze samen nog eens 4,2 miljoen dollar op. Waar ze het aan uit hebben gegeven? Volgens de aanklacht van de rechtbank gebruikten de twee het geld om een luxe leventje te leiden. Ze gaven hun geld voornamelijk uit in luxe restaurants, exclusieve uitgaansgelegenheden en stripclubs. Daarnaast hebben ze het geld ook gebruikt voor uitstapjes naar Las Vegas, sportwedstrijden, kleding uit dure kledingwinkels en andere dure zaken. Niet zelf betaald dus, maar betaald door de goedgelovige beleggers die in hun bedrog zijn getrapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation