Flinke stijging voor katoenprijs: katoen schiet de lucht in

De afgelopen week is de prijs van katoen met maar liefst 15 procent gestegen. Zelfs analisten kunnen de plotseling en zeer sterke stijging maar moeilijk verklaren, zeker omdat het de afgelopen jaren ronduit saai was op de markt van katoen. De prijs van de grondstof schommelde jaren rond de 65 dollarcent per pound (lb) en veel was er niet te beleven op de beleggingsmarkt van katoen. Tot afgelopen week, want toen steeg de prijs van katoen plotseling met wel 15 procent tot 73 dollarcent per pound.

Analisten: geen idee waar stijging vandaan komt

Analisten zijn op dit moment nog een beetje confuus over de oorzaak van de plotselinge stijging van de katoenprijs, maar de aanleiding van de stijgende prijs is wel bekend. Zo is de katoenprijs direct gestegen door een herziene raming van het Amerikaanse ministerie van Landbouw over de wereldwijde katoenreserves. De Amerikanen schatten dat de wereldwijde reserves volgend jaar met 9 miljoen balen zal dalen en dit is veel meer dan gedacht. De reden achter de afnemende reserves van katoen, is de toenemende vraag naar katoen in China.

Het is logisch dat de prijs van katoen daalt na een publicatie met die inhoud, maar een hoge stijging van 15 procent is niet echt te verklaren. Het zou logischer zijn als de prijs met enkele procenten zou stijgen: een stijging van 15 procent is wat lastiger te verklaren.

Niet alleen goed nieuws: ook zorgen over katoen

Het gaat goed met de katoenmarkt, maar er zijn ook zorgen over de grondstof. Witte vliegen, ziekten en slechte weersomstandigheden dreigen de oogsten aan te tasten, zowel in India als in Pakistan. Gaat het echt wat slechter met de katoenmarkt door deze ontwikkelingen, dan zou het niet zo vreemd zijn als de prijs van katoen nog verder zou stijgen in de loop van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation