Europese Commissie: mogelijk onderzoek naar Britse belastingdeal met Google

De Europese Commissie overweegt onderzoek te doen naar de belastingdeal tussen Google en Groot-Brittannië. Dit werd bevestigd door eurocommissaris Margrethe Verstager (Mededinging) tegen de BBC. Meer over de belastingdeal van het bedrijf en het mogelijke onderzoek naar de deal, lees je op deze pagina.

De inhoud van de belastingdeal

De belastingdeal van Google met Groot-Brittannië houdt het volgende in. Een tijdje geleden ging Google akkoord met een betaling van 130 miljoen pond als zogenaamde tegemoetkoming voor de belastingen die het bedrijf via diverse complexe belastingconstructies niet heeft betaald. De deal werd als succes gepresenteerd door de overheid van Groot-Brittannië, maar oppositiepartij Labour noemende de betaling van het internetbedrijf ‘bespottelijk’. “Als iemand naar ons toe komt en stelt dat dit niet gegaan is zoals het zou moeten gaan, dan zullen we de zaak onderzoeken”, zo verklaart eurocommissaris Verstager. Volgens Google zelf heeft het bedrijf nu alle belasting betaald die het bedrijf zou moeten betalen, maar hier is dus niet iedereen zo zeker van.

Belastingontwijking door grote bedrijven

Groot-Brittannië is niet het enige bedrijf dat nog geld krijgt van Google. Ondertussen zou ook Italië willen dat Google ruim 200 miljoen euro betaalt, simpelweg omdat het bedrijf nog achterstallige belasting heeft in het land. Het bedrijf zou de kans krijgen om te schikken met de belastingdienst, zonder daarbij toe te geven dat de te betalen belasting op illegale wijze is ontdoken. Google is overigens niet het enige grote bedrijf met problemen met diverse belastinginstellingen over de wereld, want ook Apple kwam enige tijd geleden in de problemen. Dit bedrijf betaalde onlangs een boete van 318 miljoen euro in Italië en ook dit had met het ontduiken van de belasting te maken.

Google en enkele andere grote bedrijven liggen dan ook al enige tijd onder vuur omdat ze belasting zouden ontwijken door ingewikkelde belastingconstructies te gebruiken. Hierdoor betalen de bedrijven geen ‘eerlijk deel’ van de belasting, waardoor veel landen veel geld mislopen. Op dit moment loopt er bijvoorbeeld nog een Europees onderzoek naar Apple, dat via het hoofdkantoor in Ierland het betalen van belasting zou ontwijken door diverse ingewikkelde constructies te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation