Europese Centrale Bank verlaagt belangrijkste rentetarief

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de renteniveaus opnieuw verlaagd. Het belangrijkste renteniveau, ook wel de herfinancieringsrente genoemd, wordt verder verlaagd van 0,05 procent naar 0 procent. De herfinancieringsrente is de rente die banken moeten betalen om geld te lenen bij de Europese Centrale Bank. Door dit rentepercentage te verlagen, wordt het lenen van geld en het uitlenen van dit geld aan particulieren en bedrijven aantrekkelijker.

Andere maatregelen van de ECB

De depositorente, ofwel de rente waartegen banken geld stallen bij de centrale bank, wordt verlaagd van -0,3 procent naar -0,4 procent. Dit betekent dat banken meer moeten betalen om hun geld te stallen bij de Europese Centrale Bank, waardoor het uitgeven van geld aan bijvoorbeeld kredieten interessanter wordt. Tot slot wordt ook het opkoopprogramma van de centrale bank vergroot vanaf april van het jaar 2016. De ECB koopt maandelijks al 60 miljard euro op en dit zal vanaf april 80 miljard euro worden.

Nieuwe serie leningen beschikbaar

Om de gevolgen van een lage rente voor banken te compenseren, stelt de ECB een nieuwe serie leningen beschikbaar. Banken in Europa kunnen voor een periode van vier jaar geld lenen van de bank tegen de depositorente waartegen de banken normaliter geld stallen bij de Europese Centrale Bank. Omdat de depositorente op dit moment -0,4 procent is, betekent dit dat banken geld krijgen om geld te lenen van de bank.

Positieve reacties van aandelenmarkten

In eerste instantie reageerden handelaren op Europese aandelenmarkten positief op de aangekondigde maatregelen van de Europese Centrale Bank, maar dit veranderde al snel. Omdat beleggers bang werden dat de Europese Centrale Bank nu geen andere maatregelen meer aan kan kondigen om de economie te verbeteren, werd het sentiment al snel weer negatief. De beurzen gingen even in de plus, maar kwamen uiteindelijk toch stabiel uit of zelfs in de min.

Dalende euro na aankondigingen ECB

De waarde van de euro daalde vlak na de aankondigingen van de ECB met ongeveer 1,2 procent ten opzichte van de dollar. Dit komt omdat er meer euro’s in omloop komen door het nieuwe beleid van de ECB, waardoor de waarde van de euro automatisch daalt ten opzichte van de waarde van andere valuta, waaronder de dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation