Een short squeeze: wat houdt dat in?

Wie in aandelen belegt en hierbij gebruik maakt van zogeheten short posities, komt vroeg of laat mogelijk in aanraking met de term ‘short squeeze’. De term ‘short squeeze’ is een term die door experts op het gebied van beleggen gebruikt wordt en betrekking heeft op het beleggen in aandelen met een short positie. Ben je benieuwd wat de term inhoudt? Lees in dit artikel dan meer over aandelen met short posities en de short squeeze.

De short squeeze en short posities

Als een aandeel snel in waarde stijgt, willen mensen met een zogeheten short positie zo snel mogelijk van deze positie af. De reden dat deze beleggers zo snel mogelijk van de short positie af willen, heeft te maken met het feit dat de zogenaamde shorter alleen winst behaalt bij een verdere daling van het aandeel. Om rendement te behalen, moeten beleggers met short posities hun posities dan ook zo snel mogelijk kwijt.

Als beleggers met short posities hun posities kwijt willen vanwege de stijgende waarde van een aandeel, wordt er gesproken over een short squeeze. Squeeze is het Engelse woord voor persen en de beleggers met short posities worden figuurlijk de markt uit geperst als een aandeel snel stijgt. In feite is short squeeze dus niets anders dan het gevolg van een aandeel dat in waarde stijgt, namelijk dat beleggers met short posities de markt uitgeperst worden.

Een voorbeeld van een short squeeze

Om je een duidelijker beeld te geven van de short squeeze, geven we graag een voorbeeld met betrekking tot dit begrip. In 2008 werden aandelen van het autobedrijf Volkswagen door Porsche verkocht. Enkele hedgefondsen hadden een groot deel van de short posities van de aandelen in handen, maar toen 95 procent van de aandelen in vaste handen kwam, was er nog maar 5 procent om te verhandelen. Omdat alleen deze 5 procent van de aandelen beschikbaar was om het grote aantal short posities te dekken, vond er een prijsstijging plaats van maar liefst 400 procent. Hierdoor werd Volkswagen plotseling (en kort) het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Echter, door de stijgende waarde van de aandelen van Volkswagen waren de beleggers met short posities de pineut en werden zij de markt uitgeperst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation