Een beurscrash voorspellen: vier technische indicatoren

Als er een plotselinge daling van de koersen optreedt op de beurzen, is er sprake van een beurscrash. Een beurscrash vindt meestal plaats op de aandelenmarkten en zorgt ervoor dat er veel geld verloren gaat bij handelaren, beleggingsfondsen en particulieren. Vaak vindt een crash totaal onverwacht plaats en hebben analisten de crash niet voldoende ingeschat, simpelweg omdat het voorspellen van een crash erg moeilijk is. Echter, maak je gebruik van enkele technische indicatoren volgens de technische analyse van het beleggen, dan kun je een mogelijke beurscrash gemakkelijker herkennen en jezelf beschermen tegen de gevaren van deze situatie. Welke vier indicatoren je kunt gebruiken om een crash vroegtijdig te herkennen, lees je in dit artikel.

De vier indicatoren van een mogelijke beurscrash

De technische analyse van het beleggen gaat in dat je op zoek gaat naar indicatoren om te ontdekken welke trend de beurs zal volgen. Als het goed gaat met de beurs, merk je dit aan de indicatoren van de technische analyse. Gaat het niet goed met de beurs en volgt er mogelijk een crash, dan kun je dit ook aan zien komen met de technische analyse.

De technische indicatoren die je kunt gebruiken om een crash tijdig te herkennen, zijn de volgende:

  1. Steun en weerstand op basis van trendlijnen en zogeheten horizontals. Steun en weerstand zijn de niveaus waar aandelenkoersen moeilijk doorheen kunnen breken en trendlijnen en horizontals kunnen je tevens een duidelijk beeld geven van de koers van de markt.
  2. RSI en MACD: RSI en MACD zijn twee indicatoren die een trend bevestigen of juist ontkrachten. Is er sprake van divergentie tussen de RSI en MACD, dan kan dit wijzen op een trendwijziging in de koers.
  3. Candlesticks: candlesticks geven duidelijk aan hoe een koers zich ontwikkelt en zijn over het algemeen duidelijker dan lijngrafieken.
  4. Gewogen gemiddelden (moving averages): de gewogen gemiddelden van de technische analyse worden gebruikt om een trend vast te stellen. Je kunt deze indicator dan ook goed gebruiken om een mogelijke crash te herkennen.

Heb je het idee dat er een beurscrash aan komt omdat het niet zo goed gaat met de economie, dan kun je bovenstaande indicatoren gebruiken om een crash tijdig te zien aankomen en eventuele schade door een crash te beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation