ECB verlaagt rente: Wall Street reageert nauwelijks

De beurzen op Wall Street zijn donderdag 10 maart zonder grote stijgingen gesloten. Net zoals op de Europese beurzen het geval was, verdween het aanvankelijke enthousiasme over de nieuwe maatregelen van de ECB alweer snel na de bekendmaking. De Dow-Jonesindex met dertig hoofdfondsen eindigde nagenoeg onveranderd op 16.995,13 punten en de S&P 500 sloot ook stabiel, namelijk op 1989,57 punten.

De maatregelen van de Europese Centrale Bank

De ECB zorgde even voor spektakel toen de bank bekend maakte al zijn rentetarieven te verlagen en de opkoop van obligaties uit te breiden. Ook kunnen banken nu geld krijgen als ze geld lenen bij de ECB om hun eigen kredietverlening op te voeren, zodat meer bedrijven en particulieren geld gaan lenen.

Aanvankelijk waren beleggers op Wall Street blij met de bekendmaking, maar deze blijdschap verdween al snel. Dit kwam door de zorg dat de ECB hiermee zijn instrumenten om de groei en inflatie aan te jagen, heeft opgebruikt. Dit zou betekenen dat de ECB in de toekomst geen maatregelen meer kan nemen en het nooit beter wordt dan het nu is.

Een andere factor die van invloed was op het weinige enthousiasme op de Amerikaanse beursvloeren, betrof de dalende olieprijzen. Amerikaanse olie werd bijna 1 procent goedkoper en Brent bleef hangen in dezelfde prijscategorie.

Winnaars en verliezers op de Amerikaanse beurzen

Een grote verliezer op de Amerikaanse beurzen was het bedrijf Twitter, dat 6 procent in het rood zakte. De reden dat het bedrijf in de min ging, heeft te maken met het feit dat Twitter talentvolle medewerkers meer wil gaan betalen om te voorkomen dat zij ergens anders gaan werken. Chemiebedrijf DuPunt deed het ook wat minder met een min van 2 procent, maar Merck, Intel en Chevron wonnen alle drie ruim 1 procent. Bij de kleinere bedrijven werd Dollar General bijna 11 procent meer waard. Dit kwam door de jaarcijfers van de keten met goedkope winkels, die beter waren dan verwacht.

Amerikaanse beleggers kregen nog wel een meevallend cijfer over de uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten. Deze aanvragen zijn vorige week gedaald naar het laagste niveau in vijf maanden en dit is zeker positief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation