Dé oplossing voor hybrides?

Voor wie hem nog niet kent: dit is de Fisker Karma. Een auto uit de categorie ‘hybride’, maar ook uit de categorie ‘aardig vooruit te branden’. 0-100 in 6 seconden is best flitsend. De topsnelheid is met ruim 200 km/u misschien wat minder spectaculair, maar nog steeds best aardig. Nu komt alleen het grote probleem: het geluid.

Geen druppel benzine

De mannen (en misschien wel vrouwen) van Fisker zagen zelf ook het probleem. Ondanks de vijftig tot honderd orders die per week binnenstromen bij de fabrikant en de daaruit voortvloeiende wachttijd van meer dan een jaar (de productie start pas laat 2009), wil Henrik Fisker zijn gelijknamige bolide nog wat extra’s meegeven. Een dik uitlaatsysteem heeft weinig zin, want een auto die de eerste tachtig kilometer geen druppel benzine drinkt, zal weinig gegrom voortbrengen. Om toch tegemoet te komen aan de liefhebbers van mooi geluid, werd een andere oplossing gezocht.

Tussen F1 en een jet

De Fisker krijgt zowel in het interieur als op het exterieur strategisch geplaatste speakers. Met deze speakers krijgt de bestuurder de mogelijkheid om een geluid voort te brengen, dat door Fisker zelf wordt omschreven als “something between a Formula One car and a jet plane.” Onvermijdelijk krijg je toch het beeld van iemand die een Star Trek-uniform uit de kast trekt en de geluiden van de Enterprise van het web trekt en in zijn Fisker laadt…

Het blijft zielig

Hoewel voetgangervriendelijk, blijft het toch een beetje zielig. Maar genoeg daarover. Eerlijk is eerlijk: het is een mooie auto om te zien. Hij straalt meer luxe uit dan de Tesla Roadster, zijn elektronisch aangedreven evenknie. Met een benzinemotor en een sexy uitlaatgeluid zou hij gemakkelijk ‘begeerlijk’ genoemd kunnen worden. Daarnaast maakt de auto gebruik van mooie technologieÎn, zoals zonne-energie. Laten we hopen dat het hoge kwaliteit speakers zijn die een goed geluid voortbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation