De grote getallen van Q-park

Het internationaal opererende Q-park is inmiddels actief in 10 Europese landen. Het bedrijf werd opgericht in 1998 en is van oorsprong Nederlands. Het hoofdkantoor staat in Maastricht.

Binnenrijden bij een multinational

Bij het binnenrijden van een parkeergarage in een grote stad verwacht je niet direct zaken te doen met een multinationaal bedrijf. Toch is dit bij Q-park wel zo. Het bedrijf bezit inmiddels 6.100 parkeergarages met in totaal 835.000 parkeerplaatsen. In acht van de vestigingslanden is Q-park hierdoor marktleider of bezet het de tweede plaats. In twee landen opereert Q-park op de derde en vierde plaats.

Veilige investering

Q-park is in handen van een groot aantal pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Die zijn bijna allemaal gevestigd in Nederland. Het bedrijf is tegelijk bezitter van onroerend goed en dienstverlener in het parkeren. Dit maakt Q-park tot een bedrijf waarin met een laag risico kan worden geïnvesteerd. Wel moest Q-park eerder dit jaar haar groeiverwachtingen bijstellen en stevig afboeken op een aantal parkeergarages. Toch blijft het vertrouwen in het bedrijf groot, want eind juli kreeg Q-park van een groep Nederlandse banken een nieuwe lening van maar liefst 925 miljoen euro.

Ook particulieren kunnen in parkeren investeren

Overigens bezit Q-park niet alle parkeergarages waarin zij haar parkeerdiensten aanbiedt. Zo werd medio september opnieuw een parkeergaragefonds gelanceerd door Holland Immo Group en Reyersen van Buuren. Zij maken het ook voor particuliere beleggers mogelijk om in parkeergarages te investeren. De emissie werd binnen een week volledig ingetekend en zal leiden tot een opbrengst van 8.400.000 euro. Het volume van dit nieuwe fonds dat op 22 oktober van start gaat wordt met deze emissie gebracht op 18.400.000 euro.
Het geld zal worden geïnvesteerd in een bestaande parkeergarage in Enschede en een in 2016 op te leveren parkeergarage in Rotterdam. Die zullen daarna voor respectievelijk 20 en 30 jaar verhuurd worden aan Q-park. Voor Holland Immo Group en Reyersen van Buuren is dit nieuw opgezette investeringsfonds het vierde parkeergaragefonds sinds 2012. De totale waarde van de vier met succes opgebouwde parkeergaragefondsen komt hiermee op 60 miljoen euro.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation