De geschiedenis van de Staatsloterij

De Staatsloterij is een van de grootste en populairste loterijen van ons land. De loterij organiseert iedere maand een trekking, maar de populairste loterij van de Staatsloterij is toch wel de Oudejaarstrekking. Deze trekking vindt op oudejaarsdag plaats om 0:00 uur en maakt het dus mogelijk om als miljonair het nieuwe jaar in te gaan.

De Staatsloterij bestaat al vele jaren en heeft een grote naam opgebouwd in ons land. Ben jij benieuwd hoe de Staatsloterij ontstaan is en hoe de geschiedenis van deze loterij er precies uit ziet? Lees dan meer over de geschiedenis van deze loterij op deze pagina.

Het ontstaan van de Staatsloterij

De Staatsloterij is opgericht in het jaar 1726. Op dit moment werd de loterij echter nog niet aangeduid met de naam ‘Staatsloterij’, maar heette de loterij de ‘Generaliteitsloterij’. Het doel achter het oprichten van de loterij, was het ophalen van een flink geldbedrag voor het rijk. Daarnaast is de loterij opgericht om kleine, illegale loterijen tegen te houden en de markt van de loterijen beter en veiliger te maken door een grote en betrouwbare loterij aan te bieden. Pas in 1848 kreeg de loterij de naam die nu nog voor de loterij gebruikt wordt, namelijk de Staatsloterij.

De eerste trekking van de Staatsloterij

De eerste trekking van de Staatsloterij was nog niet geautomatiseerd en duurde daarom enkele dagen. De hoofdprijs van de eerste trekking was 30.000 gulden en dit is absoluut niet te vergelijken met de hoofdprijzen die je nu bij de Staatsloterij kunt winnen. Door technische ontwikkelingen door de jaren heen, gaat de trekking van de Staatsloterij nu helemaal niet meer handmatig en wordt alles automatisch gedaan. En omdat de Staatsloterij meer klanten of leden heeft, is de hoofdprijs van de loterij ook veel hoger geworden dan de eerste hoofdprijs van 30.000 gulden.

Een zelfstandige loterij

De Staatsloterij is lang onderdeel geweest van het ministerie van Financiën. In 1992 werd de loterij echter zelfstandig, wat betekent dat de loterij vanaf dit moment geen onderdeel meer was van het Nederlandse ministerie voor Financiën. Op dit moment heeft het ministerie nog een rol als aandeelhouder van de loterij en is het ministerie verantwoordelijk voor het organiseren van toezicht op de gang van zaken binnen de organisatie van de Staatsloterij, maar verder staat de loterij los van de Nederlandse overheid.

Tegenwoordig is de concurrentie flink groter. Je kunt nu namelijk online lotto spelen en meedoen met grote loterijen met echt dikke prijzen, zoals de Powerball loterij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation