De belangrijkste maand om te plannen

De uitgaven die je doet kunnen per maand verschillen. Eén ding weet echter iedereen zeker. December is altijd de duurste maand van het jaar. Het gaat dan sowieso om de uitgaven voor alle feestdagen die er dan aan komen, maar ook extra reisjes en andere leuke dingen worden steeds vaker in deze maand gepland. Om die reden is het dus ook zonder twijfel zo dat de maand december met afstand de belangrijkst maand is om je financiën goed te plannen. Zo kan je tijdig dingen aanpassen als dit nodig blijkt te zijn. Bijvoorbeeld door even op wat gebruikelijke zaken te besparen.

Veel stress

Wat vooral een groot probleem is waar het gaat om financiën in de maand december, is de stress die dit voor veel mensen oplevert. Sterker nog, onderzoekers denken een verband aan te kunnen tonen tussen een aantal maatschappelijke problemen en de stress die de maand december met zich meebrengt. Dit komt vooral omdat de kosten van de maand soms tot een heel kwartaal later nog voelbaar zijn bij sommige mensen. Het is dus ook zaak om goed op te letten op kwetsbare mensen in je omgeving. Het kan immers best zo zijn dat het voor sommigen lastiger is om bij te blijven.

Inkomsten versus uitgaven

Wat ook meespeelt is het verschil tussen inkomsten en uitgaven in deze maand. De uitgaven zijn zoals gezegd in de meeste gevallen al hoger dan normaal. Daar staat tegenover dat voor veel mensen de inkomsten juist lager zijn. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat december vaak een kortere werkmaand is. Er zitten immers vaak een aantal gedwongen vrije dagen tussen die vooral bij bijvoorbeeld ZZP’ers er flink in kan hakken. Om die reden is het dus ook zo dat de schade die de maand doet nog lange tijd voelbaar kan zijn in deze groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation