De 3 risico’s van staatsobligaties

Staatsobligaties worden doorgaans een van de meest veilige investeringen in de beleggingsportefeuille genoemd en dit is niet voor niets. Vergelijk je het risico van staatsobligaties met het risico van andere beleggingsproducten, dan heb je inderdaad minder risico als je met een overheid in zee gaat om hier geld mee te verdienen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je ook bij staatsobligaties nog steeds te maken hebt met risico’s. De risico’s zijn minder groot, maar dit betekent niet dat je geen risico meer loopt. Welke risico’s je precies hebt als je geld gaat uitlenen aan een overheid, lees je in dit artikel.

Risico 1: het koersrisico

Ook als je in staatsobligaties investeert, moet je rekening houden met de koers. Ga je jouw obligaties tussentijds verkopen, dan is het geld dat je krijgt voor jouw leningen helemaal afhankelijk van de koers. Is de koers niet goed, dan kun je jouw obligaties beter nog even bij je houden.

Risico 2: het debiteurenrisico

Een overheid gaat minder snel failliet dan een bedrijf, maar je weet nooit zeker of het wel goed blijft gaan met een staat. Net zoals bij gewone obligaties voor bedrijven het geval is, heb je bij staatsobligaties dan ook het risico dat de overheid in kwestie failliet gaat en dat de staat jouw geld niet terug kan geven of het bedrag niet helemaal terug kan betalen. Bij sommige landen is dit risico miniem, maar er zijn ook landen die het wat minder goed doen en waarbij je meer debiteurenrisico loopt.

Risico 3: het valutarisico

Het valutarisico is de kans dat een bepaalde munt minder waard wordt, waardoor je minder aan jouw obligatie verdient. Wordt de Amerikaanse dollar bijvoorbeeld minder waard, dan loop je bijvoorbeeld het risico dat je minder terugkrijgt van jouw obligatie dan je in eerste instantie gepland had. Net zoals het debiteurenrisico, is dit risico overigens verwaarloosbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation