Britse bank RBS: let op voor catastrofaal beursjaar

De Royal Bank of Scotland (RBS) heeft zijn cliënten gewaarschuwd zich schrap te zetten voor een catastrofaal beursjaar. De Britse bank adviseerde beleggers om alles te verkopen wat ze in hun bezit hebben en alleen obligaties van hoge kwaliteit te behouden. De reden dat de Britse bank deze waarschuwing geeft, heeft te maken met het feit dat de grootste aandelenmarkten van verschillende landen in de wereld mogelijk met 20 procent zullen dalen. Daarnaast wordt veracht dat de olieprijs kan kelderen tot een schokkend laag bedrag van 16 dollar per vat, waardoor veel beleggers hoge verliezen zullen lijden.

De verwachtingen van de bank

De bank verklaart: “China heeft een omvangrijke correctie ingeluid die voorlopig alleen nog maar sterker zal worden”. Door deze omvangrijke correctie, verwacht RBS dat Wall Street en de Europese beurzen met 10 tot 20 procent zullen dalen. Daar komt nog bij dat de bank verwacht dat de FTSE in Londen hoogstwaarschijnlijk een zwaardere daling moet incasseren door de maatregel in China. Dit komt omdat de FTSE in Londen een groot aantal mijnbouwers en andere grondstof gerelateerde bedrijven in de index heeft, die door de daling in de olieprijs flink in koers zullen dalen.

“Veel beleggers steken voor de langere termijn geld in olie- en mijnbouwbedrijven. Zij doen dit in de verwachting dat het dividend daar is veiliggesteld, maar komen er vervolgens achter dat het allerminst veilig is om in deze zaken te investeren”. Volgens de bank zijn er meerdere signalen die wijzen op een daling van de olieprijs naar het schokkende bedrag van 16 dollar per vat: een niveau dat voor het laatst werd waargenomen na de Azië-crisis in 1999.

Voorkom hoge verliezen, verkoop alles

Het advies aan beleggers om alles te verkopen wat ze in hun bezit hebben en enkel obligaties van hoge kwaliteit te behouden, is erg opvallend en zeker uniek te noemen. Echter, kijk je naar de mogelijke ontwikkelingen op Wall Street en de Europese beurzen, dan is het logisch dat de bank dit advies geeft. Door dit advies te geven, worden mogelijke hoge verliezen namelijk voorkomen en kan de schade voor beleggers beperkt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation