Brazilië zet vol in op duurzaam

Dat de snelgroeiende economieën ook belangrijke spelers zijn op het terrein van duurzaamheid, bewijst Brazilië. Het land heeft op dit gebied grote ambities en er liggen voor ondernemers ook grote kansen.

Bouwsector groeit sterk

Bijvoorbeeld in de bouw van woningen en bedrijfspanden. Met name in het zuidoosten van het land is de economische bedrijvigheid groot. Er woont hier meer dan 40 procent van de bevolking en ook de helft van alle economische activiteit vindt in dit deel van Brazilië plaats. Om Nederlandse ondernemers te helpen, onderhoudt de Nederlandse overheid onder de naam ‘Netherlands Business Support Office (NBSO) Brazil’ twee steunpunten in het land. De bouwsector in Brazilië groeit enorm. Steeds meer internationale bedrijven willen zich in het land vestigen, wat zijn invloed heeft op de bedrijfsbouw. Bovendien groeit de middenklasse sterk, wat van invloed is op de vraag naar kwalitatief goede en duurzame woningen.

Zonneparken op stuwmeren

Ook op het terrein van de energievoorziening denkt men in Brazilië duurzaam. Zo wordt bijna twee derde deel van de benodigde elektriciteit opgewekt door waterkrachtcentrales. Hier worden nu zonneparken aan toegevoegd. Zo wordt op het stuwmeer bij de Balbina-dam het grootste drijvende zonnepark ter wereld aangelegd. Dit park moet straks 350 megawatt aan energie gaan leveren en geldt als proef voor de rest van het land. Slaagt de proef met dit zonnepark, dan is de aanleg mogelijk van in totaal 15 gigawatt aan zonneparken op de andere stuwmeren in het land.

Duurzame energie uit suikerriet

Ook de rietsuikerindustrie in Brazilië draagt in belangrijke mate bij aan het opwekken van duurzame energie. Zo wekken elektriciteitscentrales die restafval van suikerriet verbranden momenteel al 7 procent op van alle elektriciteit in het land. Bovendien wordt door een joint venture van biobrandstofproducent Raizen en Shell geprobeerd om uit het restafval van suikerriet zoveel mogelijk ethanol te produceren. Veel auto’s in Brazilië rijden op deze biobrandstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation