Beleggers hebben steeds minder vertrouwen

Beleggers denken steeds negatiever over de algemene economische situatie in eigen land. Vergelijken we de algemene toon van beleggers van nu met de algemene toon in de maand december, dan zijn beleggers op dit moment nog negatiever dan voorheen. In december waren er al weinig positieve geluiden te horen over de economische situatie in ons land, maar nu zijn de geluiden nog negatiever geworden. Daar komt nog bij dat beleggers niet alleen negatief zijn over de situatie van nu, maar tevens over de toekomst van onze economie.

Beleggers hebben steeds minder vertrouwen: de cijfers

De ING doet regelmatig onderzoek naar het sentiment onder beleggers. De zogeheten Beleggersbarometer van de bank, die van 0 tot 200 loopt, kwam in januari uit op 116 punten. Dit is maar liefst 15 punten lager dan in december en bijna net zo laag als in oktober van het jaar 2014, toen de index slechts 112 punten waard was. Kijken we naar het aantal beleggers dat van plan is om te investeren in bepaalde beleggingsproducten, dan zien we dat dit aantal is afgenomen. Vorig jaar januari wilde nog een op de vijf beleggers starten met een nieuwe investering, terwijl dit nu nog maar een op de zeven is. De reden dat minder mensen willen beleggen, heeft te maken met het weinige vertrouwen dat men in de economie heeft.

Niet beleggen, maar sparen

Het belangrijkste voornemen van dit jaar, is sparen. Bob Homan, hoofd ING Investment Office, verklaart: “Dit is opvallend omdat de spaarrente juist daalt. Al heeft de afgelopen tijd wel laten zien dat aan beleggen toch echt risico’s zitten. Ongetwijfeld heeft de sterke daling van de AEX in de eerste twee weken van januari effect op de stemming onder beleggers.”

Beleggers zagen de afgelopen drie tot zes maanden de waarde van hun beleggingsportefeuille sterk omlaag gaan. De stand van de AEX die beleggers over die maanden verwachten, is nu ook veel minder positief dan voorheen. Zo staat de verwachting op dit moment op 428 punten, terwijl men vorige maand nog een verwachting van 446 punten had voor de komende drie maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation