Beleggen met een hefboom: goed of juist niet?

Als je op zoek gaat naar een geschikt beleggingsproduct om (een deel van) jouw vermogen in te steken, is de kans groot dat je vroeg of laat in aanraking komt met de term ‘hefboom’. Als er sprake is van een hefboom, wordt een relatief kleine inzet bij het uitbetalen van de winst of het nemen van het verlies veel groter gemaakt. Zie het als een soort verdubbelaar, die zowel positief als negatief kan werken en het spel van beleggen voor mensen met kleine inzetten een stuk interessanter kan maken. Maar is een hefboom nu eigenlijk positief of gaat het hier om een negatieve bijkomstigheid van beleggen? Dat is helemaal afhankelijk van hoe je tegen de hefboom aan kijkt. Om je meer inzicht te geven in de hefboom en hoe je de hefboom moet zien, geven we in dit artikel aan wanneer een hefboom positief is en wanneer er sprake is van een negatieve hefboom.

Een positieve hefboom

Mensen die de juiste beslissing hebben genomen bij het beleggen en hierdoor winst maakten, zullen altijd vol lof spreken over de hefboom van een beleggingsproduct. Maak je winst bij het beleggen met een hefboom, dan wordt jouw winst namelijk automatisch verhoogd en verdien je dus veel meer geld dan je eigenlijk voor jouw kleine inzet zou moeten krijgen. In dit geval werkt de hefboom dus positief, simpelweg omdat de ‘verdubbelaar’ jouw gewonnen geld hoger maakt en dus voor meer winst zorgt.

Een negatieve hefboom

Mensen die de verkeerde beslissing hebben genomen bij het beleggen en hierdoor verlies hebben gemaakt, zijn al veel minder positief over de hefboom dan mensen die winst hebben gemaakt. Zij profiteren namelijk ook van een hoger resultaat, maar bij hen is er helaas sprake van een negatief resultaat. Dit betekent dat het verlies dat ze maken, hoger wordt door de hefboom en dat ze dus meer geld verliezen door de aanwezigheid van een hefboom.

De hefboom op de juiste manier gebruiken

Zoals je ziet, kan een hefboom zowel positief als negatief uitvallen. Investeer je slim en maak je winst, dan levert een hefboom je veel extra rendement op. Denk daarom altijd goed na over de beslissingen die je neemt als je met een hefboom belegt, want deze beslissingen kunnen extra goed of extra slecht uitpakken door de hefboom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation