Beleggen in opties: de mogelijkheden

Wie belegt in opties, kan bij het aankopen van nieuwe opties kiezen uit een groot aantal verschillende soorten opties. Zo kan een optiebelegger investeren in opties op aandelen, maar is het ook mogelijk om te investeren in indices. Wat opties op aandelen precies zijn en wat de term ‘indices’ inhoudt, lees je in dit artikel. Ben je van plan om te gaan investeren in opties, dan is de informatie in dit artikel van belang om je een duidelijk beeld te geven van de mogelijkheden die je als optiebelegger hebt.

Opties op aandelen

Als je een optie op aandelen toevoegt aan jouw beleggingsportefeuille, maak je de afspraak dat je het aandeel in kwestie in de toekomst tegen een vooraf vastgestelde prijs kunt kopen of verkopen. Opties op aandelen kunnen je flinke winst opleveren, maar de opties zijn over het algemeen wel iets risicovoller dan de opties op andere beleggingsproducten. Dit komt omdat de onderliggende waarde van de opties, ofwel de aandelen, meer beweeglijk zijn dan andere beleggingsproducten en dus sneller kunnen stijgen of juist dalen.

Indices

Indices worden ook wel indexen genoemd. Als je belegt in een index, dan beleg je in feite in een verzamelbak van meerdere belangrijke aandelen van een specifiek land. Beleg je bijvoorbeeld in de index van AEX, dan beleg je in feite in 25 bedrijven die ieder een eigen weging hebben in de index. Omdat je niet investeert in een individueel aandeel, zijn de schommelingen van de koers minder groot en heb je iets minder risico. Bij het beleggen in indices kun je kiezen voor maandopties of lange termijnopties. Hoe langer de looptijd van de optie is, hoe hoger de premie van de optie is. Dit komt omdat je met een optie met langere looptijd meer risico loopt, waardoor het rendement standaard hoger is.

Opties op aandelen of indices?

Als je moet kiezen of je wil beleggen in opties van aandelen of indices, is het belangrijk om te achterhalen welke vorm van beleggen bij jou past. Ben je een beginnend belegger, dan is het over het algemeen verstandiger om in indices te beleggen. Heb je al wat meer ervaring of ben je bereid meer risico te nemen, dan is het beleggen in opties van aandelen meer iets voor jou. Je kunt ook diverse soorten beleggingsproducten proberen, zodat je er vanzelf achter komt wat wel en wat niet bij jou past.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation