Beleggen in aandelen: de bied- en laatkoers

Als je begint met het beleggen in aandelen, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Zo kom je zeker in de eerste weken en maanden in aanraking met allerlei nieuwe begrippen, waar je zonder enige uitleg vaak niet van weet wat de betekenis is. Omdat het belangrijk is om te weten waar je precies mee bezig bent bij het beleggen in aandelen, worden in dit artikel twee belangrijke begrippen uitgelegd. Dit betreffen de begrippen bied- en laatkoers: twee belangrijke termen die je hoe dan ook tegenkomt als je gaat beleggen in aandelen.

De biedkoers

Als je naar een aandeel kijkt, zie je altijd een overzicht van de actuele koers. Deze koers kan bijvoorbeeld op 20 euro staan. Naast de actuele koers, zie je ook altijd een overzicht met de zogeheten biedkoers. Deze biedkoers kan bijvoorbeeld op 19,80 staan, terwijl de algemene koers van het aandeel toch echt op 20 euro staat. Omdat de biedkoers van de actuele koers kan verschillen, vinden veel beginnende beleggers dit maar verwarrend. Toch is de betekenis van de biedkoers eenvoudig uit te leggen en het verschil tussen de beide waarden gemakkelijk te verklaren.

De biedkoers is namelijk niet hetzelfde als de actuele koers, maar betreft de prijs die de beste koper op dat moment wil geven voor de aandelen. Dit is de prijs die een specifieke belegger op dat moment wil betalen voor de aandelen, ongeacht het feit dat anderen minder willen bieden voor het aandeel. Kortom: het is de hoogste prijs die je voor het aandeel in kwestie kunt krijgen.

De laatkoers

Naast de biedkoers, staat er vaak ook een overzicht van de laatkoers. De laatkoers kan bijvoorbeeld op 20,20 euro staan, terwijl de algemene koers nog steeds 20 euro is en de biedkoers op 19,80 euro staat. Als de laatkoers 20,20 euro is, betekent dit dat de beste verkoper deze prijs voor zijn aandelen wil hebben. Ongeacht of andere verkopers een hogere prijs willen hebben of niet: de beste verkoper wil op dit moment 20,20 euro hebben voor de aandelen in kwestie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation