Beginnen met een HBO opleiding: tips

Als je van de middelbare school naar een HBO opleiding gaat, weet je vaak niet zo goed wat je moet verwachten. Je hebt natuurlijk al vele jaren onderwijs gevolgd en weet heus wel hoe je voor toetsen moet leren en hoe je samen moet werken met andere mensen in de klas, maar hoe gaat dat op een HBO opleiding precies in zijn werk? Waar moet je rekening mee houden als je met een HBO opleiding start en kun je je eigenlijk wel voorbereiden op je eerste dag op het HBO? Welke tips je kan raadplegen als je gaat starten met een HBO opleiding, lees je in dit artikel. De tips in dit artikel zijn erg algemeen en dus toepasbaar op verschillende studies, zodat iedere kersverse HBO student zich helemaal goed voor kan bereiden op het starten met een HBO studie.

 

Tip 1: bereid je goed voor op de eerste dag

Veel mensen gaan in een andere stad studeren dan de stad waar zij opgegroeid zijn. Is dit bij jou ook het geval? Dan is de kans groot dat je de weg niet zo goed kent in deze stad. Weet je inderdaad niet zo goed waar jouw school precies ligt en hoe je hier moet komen, dan is het erg belangrijk dat je je goed voorbereidt op jouw eerste schooldag. Zoek goed uit welke trein je moet pakken om naar school te gaan, bekijk de route vanuit de trein naar jouw school en zorg ervoor dat je op tijd vertrekt. Een eerste schooldag is vaak erg spannend, dus maak het niet extra spannend voor jezelf door je niet goed voor te bereiden en te verdwalen.

 

Tip 2: ga niet meteen op kamers wonen

Als het niet nodig is (omdat je opleiding in de buurt is van je ouderlijk huis), kun je het beste niet meteen op kamers gaan. Helaas komt het regelmatig voor dat kersverse HBO studenten na de start van hun studie ontdekken dat deze studie toch niets voor hen is. Dit is niet erg, maar als je dan al op kamers woont moet je heel veel regelen om weer naar huis te kunnen gaan en ben je bovendien meer geld kwijt dan wanneer je thuis was blijven wonen. Ga daarom niet meteen op de eerste schooldag op zoek naar een kamer in de stad waar je gaat studeren, maar doe dit bijvoorbeeld na een maand of na twee maanden. Woon je echt te ver weg van je opleiding af om met de trein te kunnen gaan vanuit je ouders, dan kan je helaas niet anders en is het huren van een kamer wel een uitkomst.

Tip 3: houd direct alles goed bij

Een fout die veel studenten maken als zij starten met het HBO, is dat ze niet meteen vanaf het begin goed opletten in de les en goede aantekeningen maken. Het is natuurlijk even wennen als je in collegezalen zit om lessen te volgen, maar dit betekent niet dat je maar om je heen kan blijven staren om de omgeving in je op te nemen. Ook het feit dat je meer vrijheid hebt dan op de middelbare school, kan voor sommige mensen wat verkeerd uitpakken. Wil je jouw eerste tentamens meteen halen, dan is het belangrijk dat je meteen een goede start maakt door naar alle colleges te gaan, goed op te letten bij de colleges en veel aantekeningen te maken.

Lees meer studietips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation