Ajax houdt rekening met verlies over boekjaar 2015-2016

resultaten meten

Voetbalclub Ajax verwacht over zijn gehele gebroken boekjaar van 2015-2016 zowel operationeel als netto verlies te leiden. Ajax is de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland en dus interessant om in de gaten te houden voor beleggers. Waarom Ajax rekening houdt met zowel een operationeel als netto verlies, vertelde de beursgenoteerde voetbalclub niet. Het nettoresultaat kwam in de eerste zes maanden van het jaar uit op 2 miljoen euro in de plus, terwijl de operationele winst 2,4 miljoen euro bedroeg.

Al langer last van dalende cijfers

De bedrage van 2 miljoen euro en 2,4 miljoen euro lijken positief, maar deze cijfers zijn wel lager dan cijfers die eerder bekend gemaakt werden door de voetbalclub. Zo was de nettowinst eerder nog 28,3 miljoen euro, terwijl de operationele winst eerder nog een bedrag van 16,6 miljoen euro was.

De achterliggende oorzaken van de dalende cijfers

De daling van de nettowinst en de operationele winst is voornamelijk de wijten aan het uitkomen in de Europa League in plaats van de Champions League. Hierdoor zakte ook de omzet met 12,7 miljoen euro, ten opzichte van een jaar eerder tot 52,2 miljoen euro. Omdat de voetbalclub tegen minder aansprekende tegenstanders moest spelen, liepen de cijfers van het bedrijf langzaam terug. Daarnaast had het bedrijf ook te maken met lagere premies. De premies van Ajax daalden tot 5 miljoen euro en dit is ruim de helft minder dan de premies van een jaar eerder. De voetbalclub wees er daarbij op dat de premies in de Europa League veel lager zijn dan in de Champions League, wat de lagere cijfers eenvoudig zou moeten verklaren.

Waarom Ajax ook dit jaar rekent op lagere cijfers, maakte de beursgenoteerde voetbalclub niet bekend. Mogelijk hebben de dalende cijfers te maken met dezelfde oorzaken zoals in bovenstaande alinea beschreven, maar dit is niet bekend. Aandeelhouders van de beursgenoteerde club moeten in ieder geval rekening houden met negatieve cijfers, zo maakt Ajax zelf bekend.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation