Agfa-Gevaert zit in de lift

De Belgische multinational Agfa-Gevaert NV wist over de afgelopen periode goede cijfers wereldkundig te maken. Agfa-Gevaert is tegenwoordig volledig actief in de business-to-business sector en is vooral sterk op het terrein van IT-systemen en digitale beeldvormingssystemen.

Een beduidend hogere brutowinstmarge

Hoewel de omzet van Agfa-Gevaert met 3,1 procent kromp, wist het bedrijf toch een hoger winstcijfer te produceren. Die nettowinst bedroeg 10 miljoen en was beduidend hoger dan de 3 miljoen winst die het bedrijf maakte in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vooral de efficiencyslagen die het bedrijf maakte, veroorzaakten een veel hogere brutowinstmarge. Die kwam uit op 32,3 procent van de omzet. Ook de schuldpositie ven het bedrijf verbeterde. In het eerste kwartaal van 2016 zakte de netto financiële schuld met 18 miljoen en kwam uit op een totaalbedrag van 40 miljoen.

Belangrijkste producten lopen goed

De drie takken waaruit het bedrijf bestaat presteerden alle goed. Binnen Agfa Graphics hielp met name de nieuwste lijn van grootformaatprinters de winst te verbeteren. Ook de compleet geleverde drukvoorbereidingssystemen liepen goed en de inktvolumes namen toe. Binnen de Healthcare tak liep vooral de Direct Radiography goed. In het totaalplaatje werkten ook de lagere rentekosten en positieve wisselkoerseffecten nadrukkelijk mee.

Belangrijke prijs toegekend voor de drukplaten

De duurzame drukplaatsystemen van Agfa Graphics zijn een groot succes. Het bedrijf kreeg hiervoor in april van dit jaar de ELA Award 2016 toegekend. Deze prijs wordt door de European Logistics Association toegekend. Agfa-Gevaert is wereldwijd één van de grootste leveranciers van aluminium drukplaten. Voor Agfa-Graphics is de levering goed voor circa 60 procent van haar omzet. Door intensief met de sector samen te gaan werken, is Agfa erin geslaagd een betrouwbaar recyclesysteem voor deze drukplaten op te zetten. Hierdoor kan het aluminium steeds opnieuw worden gebruikt, zonder kwaliteitsverlies. De impact op het milieu wordt hiermee met 70 procent gereduceerd.

Innovatieve drukinkten

Ook op het terrein van UV-inktjetinkten is het bedrijf bijzonder innovatief. Volgens opgaaf van Agfa-Gevaert zelf, is één op de zes UV-prints wereldwijd met een Agfa-Gevaert inkt gedrukt. In april van dit jaar zette het bedrijf twee nieuwe inkten in de markt. Ze zijn zeer flexibel en bestemd voor outdoor gebruik. De inkten onderscheiden zich door hoogwaardige kwaliteiten, zoals hoge krasvastheid, bijzonder goede hechting en flexibiliteit. Ze zijn hierdoor uitstekend geschikt voor langdurig buitengebruik op flexibele ondergronden.

Prima outlook voor dit jaar

Topman Christian Reinaudo toonde zich zeer tevreden over de cijfers van het eerste kwartaal. Hij vertrouwt erop dat zijn bedrijf op schema zit en verwacht over dit jaar een winstmarge voor belasting en intrest (EBITDA) van 10 procent te behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation