Aandeelhouders blij met ING

Een flinke opleving voor het aandeel ING. Donderdag 4 februari veerde de koers op van 9,67 euro naar 10,53 euro. Reden hiervoor waren de goede cijfers die door de bank werden gepresenteerd.

Forse dividenduitkering over 2015

Uit de cijfers van ING blijkt dat de bank nog weinig last heeft van de slechte resultaten door lage olieprijzen in de energiesector. De flinke stijging van bijna 9 procent kwam ook voort uit tevredenheid bij de beleggers over de voorgenomen dividendbetaling door de bank. Over het afgelopen jaar zal 65 cent per aandeel worden uitgekeerd. Dit is inclusief de 24 cent die eerder in het jaar al werd betaald als interimdividend.
Deze uitkering aan de aandeelhouders kost de bank zo’n 2,5 miljard euro. Een flinke aderlating naar het schijnt, maar ING zegt zich dit te kunnen permitteren dankzij de hoge kapitaalratio van 12,7 procent die de bank momenteel heeft. ING mikt bovendien op goede vooruitzichten, want de bank denkt de komende jaren het dividend nog verder te kunnen verhogen.

Koersdoel bijgesteld, koopadvies gehandhaafd

De winst over 2015 kwam uit op 4 miljard euro. Bovendien profiteerde de bank van een flinke toename van het aantal rekeninghouders. De zich herstellende economie zorgt ervoor dat de voorzieningenpot van ING kleiner kan worden. Dit beïnvloedt de winst in gunstige zin.
SNS Securities en Barclays stelden het koersdoel van ING neerwaarts bij. Wel handhaafden ze beiden op overtuigde wijze hun koopadvies. Als reden voor hun handelen geldt, dat een iets lager dividend werd uitgekeerd dan zij hadden verwacht. Bovendien zal ING zich de komende tijd geconfronteerd zien met oplopende kosten. Enerzijds zullen die worden veroorzaakt door tegenvallers in de energiesector en anderzijds door de oplopende kosten van het toezicht. In 2015 bedroeg deze laatste kostenpost 620 miljoen euro, terwijl in 2016 een stijging naar 850 miljoen euro wordt verwacht. Zowel SNS Securities als Barclays zijn van mening dat ING goed gepositioneerd is in de markt en hierdoor goed in staat is om te profiteren van de economische opleving in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Navigation